Svijet KUĆA GLADIJATORA

Do temelja se srušila zgrada u Pompejima

Zgrada smještena u Via dell'Abbondanzi, glavnoj ulici Pompeja u subotu ujutro se srušila, izvijestili su službeni izvori

Kuća gladijatora, nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta, do temelja se srušila, izvijestila je lokalna Udruga za očuvanje kulturne baštine i kulturnih aktivnosti. Po dolasku na teren, dužnosnici su mogli samo konstatirati kako je od zgrade ostala ruševina.

Riječ je o kući Lucretiusa Fronta na kojoj su se nalazili mnogi povijesno vrijedni grafiti na latinskom, ali i na grčkom, što znači da su u Pompeje svraćali ljudi iz raznih krajeva. Grafiti su se urezivali na podlogu brončanom ili željeznom pisaljkom ili upisivali drvenom pisaljkom i tintom, a u trenutku inspiracije mnogi su ih urezivali bilo čime - čačkalicom, kredom, noktom, ugljenom.

Najomiljenija tema grafita bili su upravo gladijatori, oni koji su pobijedili, ali i oni koji su pobjegli. Gladijatori su u tadašnje vrijeme bili vrlo omiljeni među ženama. Sam jezik grafita bio je jednostavan, no mnogi su pisani u stihovima. Među njima su i stihovi slavnih autora poput Albija Tibula, Ovidija, Vergilija, čak i Diogena.

Pompeji su najpoznatiji kao rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Grad je proglašen kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još