Svijet DIPLOMATSKI SKANDAL

SAD nezakonito pratio državljane Danske i Norveške

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Kopenhagenu nezakonito je nadziralo svoje susjedstvo, prenijela je danska privatna televizija TV2 u petak, a norveško ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je i službeno objašnjenje s obzirom na to da su se slične optužbe ovaj tjedan pojavile u Oslu, glavnome gradu Norveške

Skupina od najmanje 14 osoba, pridružena diplomatskoj službi SAD-a, obavljala je 24-satni nadzor svih pristupa veleposlanstvu, rekao je za TV 2 muškarac koji se predstavio kao bivši član te skupine, prenosi agencija AFP.

Ta posebna američka jedinica izradila je dosjee o danskim državljanima, unosila privatne podatke o njima te ih informatički obrađivala, pa čak i špijunirala osobe koje bi joj se učinile sumnjivima.

Američko veleposlanstvo u Kopenhagenu odbilo je komentirati optužbe, kao i dansko ministarstvo pravosuđa. Glasnogovornica norveškog MVP-a rekla je da MVP 'čeka američka objašnjenja', prenosi agencija Reuters.

'Mi prirodno očekujemo da svi entiteti u Norveškoj, uključujući veleposlanstva, poštuju norveški zakon', rekla je glasnogovornica Marte Lerberg Kopstad. Norveška televizija TV2 ranije je ovaj tjedan izvijestila da je ekipa američkih agenta potpomognuta umirovljenicima norveških sigurnosnih službi sustavno pratila susjedstvo američkog veleposlanstva.

Norveški TV2 nije objasnio prirodu tih aktivnosti, no političari su ogorčeni, prenosi Reuters. Ranije ove godine trojica muškaraca uhićena su u Norveškoj i Njemačkoj pod sumnjom da su s Al Kaidom planirali napade na ciljeve u Norveškoj i Danskoj. Norveški ministar pravosuđa Knut Storberget rekao je da policija ima 'monopol' na praćenje i drži 'da su Norvežani sposobni skrbiti za sigurnost u vlastitoj zemlji'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još