Svijet NEKADAŠNJI ČELNICI RS-A

Oslobođeni optužbe za etničko čišćenje u Bosanskoj Krupi

Sud Bosne i Hercegovine u petak je oslobodio optužbe za sudjelovanje u ratnim zločinima odnosno protjerivanju nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe nekadašnjeg predsjednika vlade Republike Srpske Gojka Kličkovića, nakadašnjeg člana općinskog kriznog stožera Mladena Drljaču i zapovjednika lokalnih paravojnih postrojbi bosanskih Srba Jovana Ostojića

Oni su bili optuženi da su kao odgovorne osobe propustili spriječiti brojne zločine nad bošnjačkim stanovništvom 1992. godine, uključujući ubojstva i silovanja.

U presudi koju je pročitao predsjedatelj sudskog vijeća Zoran Božić stoji ocjena kako tužiteljstvo nije uspjelo podnijeti dokaze niti izvesti svjedoke koji bi izvan razumne sumnje potvrdili da su trojica optuženih svjesno sudjelovala u zajedničkom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio nasilno preseljenje stanovništva uz protupravno zarobljavanje, zlostavljanje i nečovječno postupanje.

Kličković je nakon izricanja presude kazao kako je zadovoljan. Potvrdio je kako je svjestan da su na području Bosanske Krupe počinjeni zločini no uz isticanje kako sam u tome nikada nije sudjelovao.

'Znamo ime i prezime onoga tko je to učinio i on treba biti žestoko kažnjen', kazao je Kličković. Tužiteljstvo BiH najavilo je žalbu na oslobađajućuju presudu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još