OSUDA IZ MOSKVE

Gruzija uhitila Ruse pod sumnjom da su špijuni

05.11.2010 u 17:31

Bionic
Reading

Gruzija, koja je prije dvije godine kratko ratovala s Rusijom, objavila je u petak da je razotkrila rusku špijunsku mrežu i uhitila devet Gruzijaca i četiri ruska državljana što je Moskva osudila

Prema priopćenju gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova velika kontraobavještajna operacija razotkrila je 'nekoliko desetaka' ljudi koji su radili za obavještajnu službu ruskog ministarstva obrane, poznatiju kao GRU. Službena Moskva oštro je reagirala, javlja AFP pozivajući se na agencije Ria Novosti i Interfax.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin uhićenja je nazvao 'političkom farsom', a dužnosnik ruskog MVP-a poručio je da su 'vrlo ljuti zbog objave uhićenja ruskih državljana u Gruziji'.

Situacija podsjeća na veliku rusko-gruzijsku špijunska afera iz 2006., kada je Gruzija uhitila ruske vojne časnike i još 12 osoba pod optužbom da su špijunirali u korist Rusije. Ta uhićenja, koje je Rusija nazvala 'sramotnima', dodatno su narušila odnose između Rusije i prozapadno orijentirane Gruzije koja želi izbjeći kontroli Moskve.

Kada su u kolovozu 2008., gruzijski vojnici uvježbani u američkoj vojsci upali u odbjeglu gruzijsku pokrajinu Južnu Osetiju koja uživa rusku zaštitu, Rusija je odgovorila napadom. Desetodnevni rat završio je porazom Gruzije i ruskim priznanjem Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske odbjegle pokrajine.

Neovisnost tih dviju gruzijskih pokrajina međunarodna zajednica ne priznaje. Informacija o uhićenju 20 osoba optuženih za špijunažu procurila je u javnost još prošli tjedan kada ih je gruzijski MUP odbio komentirati.