SRPSKI PRESS

'Tadić se ispričao, a Josipović nije'

05.11.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Dolazak srpskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar, njegovu ispriku na Ovčari i sastanak s najvišim hrvatskim dužnosnicima te obiteljima nestalih beogradski mediji u petak opisuju kao velik korak naprijed u unapređenju odnosa dviju zemalja

Većina beogradskih dnevnih listova u petak na naslovnicama donosi vijesti o sastanku predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i

Borisa Tadića u Vukovaru te njihovom posjetu Ovčari i Paulinom Dvoru, a uz njih su i fotografije na kojima dvojica predsjednika iskazuju poštovanje žrtvama.

Politika u tekstu naslovljenom 'Put do pomirenja preko priznanja nedjela i oprosta' piše da se predsjednik Tadić na Ovčari ispričao obiteljima svih nevino stradalih žrtava na tom poljoprivrednom dobru 1991. godine te je poručio da se priznanjem zločina i žaljenjem otvara put praštanju i pomirenju. Dodaje se da je njegov domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ocijenio da je tim činom dan novi poticaj razvijanju dobrosusjedskih odnosa.

Blic prenosi da su predsjednici Tadić i Josipović opovrgnuli medijske spekulacije da ih je na sastanak u Vukovaru prisilila međunarodna zajednica. 'Nema Washingtona, Bruxellesa, Rima ili Madrida da nas natjera na ono što smo učinili jučer, ovo što činimo danas i što ćemo učiniti sutra, a to je dovršetak procesa pomirbe', istaknuo je Josipović, navodi taj list. Potrebno je, dodao je Josipović, okrenuti još mnogo stranica, od kojih je najteža stranica nestalih, zaključuje Blic.

Večernje novosti donose da je glavna poruka dvojice predsjednika s mjesta stradanja Hrvata i Srba tijekom rata 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru da je došlo vrijeme da se otvori nova stranica povijesti, 'da naša djeca ne budu opterećena bremenom devedesetih i da pokažemo da je moguća politika mira i prijateljstva'.

Na sastanku Tadića s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor bilo je, kako prenosi taj list, riječi o povlačenju međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid, pri čemu je hrvatska premijerka rekla da Vlada nije razmatrala to pitanje, a srpski je predsjednik još jedanput istaknuo da bez postignutog kompromisa u vezi s tim problemom nema ni uspješnog pomirenja.

Danas piše da se predsjednik Srbije ispričao obiteljima svih nevino stradalih Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je na mjestu stradanja Srba u Paulinom Dvoru da oni koji su ostali iza žrtava tog zločina zaslužuju ispriku.

List Press u tekstu pod naslovom 'Tadić se ispričao, a Josipović nije' navodi da se srpski predsjednik ispričao na Ovčari obiteljima žrtava koje su ubijene te je izrazio iskreno žaljenje. S druge strane, kako se dodaje, Ivo Josipović u Paulinom Dvoru izbjegao je na isti način ispričati se srpskim žrtvama.