NOVI UDARAC OBAMI

Republikanac ne želi biti ministar trgovine

13.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nastojanja američkog predsjednika Baracka Obame da u sastavu administracije i rješavanju gorućih problema zemlje osigura dvostranački pristup, u četvrtak su doživjela nov udarac odustajenjem republikanskog senatora Judda Gregga od dužnosti ministra trgovine

Gregg, konzervativni republikanac iz New Hampshirea, u četvrtak je priznao da se "ne uklapa dobro" za člana Obaminog kabineta.

"Što se mene tiče, upravo sam shvatio, kada su ta pitanja počela dolaziti do nas, kako su se počela kristalizirati, da to stvarno nije dobar spoj. I da ne bi bilo ugodno raditi, niti bi bilo pošteno biti dio tima, a ne biti to 100 posto", rekao je Gregg na konferenciji za tisak održanoj u četvrtak navečer u Washingtonu.

Njegova je odluka doživljena kao iznenađenje u Washingtonu, jer je 'udvaranje' između predsjednika i Gregga trajalo nekoliko tjedana, navodi ABC News.

Obama i Gregg nekoliko su puta razgovarali o svojim ideološkim razlikama u ekonomskoj politici.

Dva ključna pitanja, koja su opterećivala Greggovu nominaciju otkako je postala javnom, su pitanje odnosa demokrata i republikanaca prema zakonu o gospodarskim poticajima, oko kojeg su se lomila koplja u Kongresu, te pitanje popisa stanovništva 2010. godine, koji Obamina administracija politizira, prema kritici republikanaca.

Gregg se razljutio što su republikanci "isključeni" iz procesa donošenja paketa gospodarskih poticaja vrijednog 789 milijardi dolara, navodi ABC News citirajući njegove pomoćnike.

Republikanci su kritizirali Obaminu administraciju da politizira popis stanovništva 2010., koji treba odrediti zastupljenost država u Predstavničkom domu Kongresa. Administracija je preuzela veći nadzor nad popisom, podređujući direktora Nacionalnog statističkog ureda "višem managementu Bijele kuće" i ministru trgovine.

Gregg se protivio zatraženom dodatnom financiranju za popis stanovništva.

Do odluke o povlačenju došao je u posljednjih nekoliko dana, obavijestivši Bijelu kuću i senatske čelnike, a javnost je izvijestio u četvrtak.

Gregg je već drugi Obamin kandidat koji odustaje od dužnosti ministra trgovine, nakon demokratskog guvernera Novog Meksika Billa Richardsona, koji se povukao zbog savezne istrage nad dodjelom državnih ugovora njegovim političkim donatorima.