Svijet EVAKUACIJA U INDONEZIJI

Vulkan Merapi jutros usmrtio 54 osobe

Najmanje 54 osobe poginule su u petak u posljednjoj u nizu eurpcija indonezijskog vulkana Merapi na otoku Javi, objavili su indonezijski dužnosnici

Ovime se broj žrtava Merapija u posljednjih 10 dana popeo na gotovo stotinu, a 75 tisuća ljudi moralo je zbog njegovih erupcija napustiti svoje domove. Taj je vulkan, udaljen dvedesetak kilometara od grada Yogyakarte u središnjem dijelu Jave, svoje smrtonosne oblake pepela i plina počeo izbacivati 26. listopada.

Mjesne vlasti strahuju da bi se broj žrtava mogao povećati. Evakuirani su mještani svih sela 20 kilometara od vulkana.

Indonezijski vulkanolozi tvrde da je ponašanje Merapija potpuno nepredvidivo. Međunarodna zračna luka u Yogyakarti je zatvorena za promet, a cijelo područje oko vulkana pokriveno je gustim pepelom, koji Merapi izbacuje četiri kilometra uvis i 11 kilometara niz svoje obronke.

Merapi je najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana. U zadnjoj erupciji toga vulkana 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5800 osoba. Najstrašnija erupcija bila je 1930. godine kada je poginulo 1300 ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još