OTPOR LJUDSKIM SLOBODAMA

Papa u Španjolskoj protiv pobačaja i gay brakova

05.11.2010 u 07:24

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. će u subotu i nedjelju pri posjetu Španjolskoj, zemlji s katoličkom tradicijom koja je u nekoliko zadnjih godina donijela niz liberalnih zakona, govoriti protiv pobačaja, istospolnih zajednica i dekristijanizaciji Europe

Katolička crkva u Španjolskoj pozdravila je papin dolazak kao znak potpore njezinoj borbi protiv reformi koje već pet godina provodi socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, a koje Sveta Stolica oštro osuđuje.

Papa će posjetiti svetište Santiago de Compostelu, treće po veličini hodočasničko mjesto, nakon Jeruzalema i Rima, a zatim i Barcelonu, gdje će posvetiti crkvu Sagrada Familia, projekt katalonskog arhitekta Antonia Gaudija (1852-1926) koji se gradi već sto godina, a koju će uzdići na rang bazilike.

'Te dvije etape imaju široko i sveopće značenje koje nadilazi posjećena mjesta', rekao je msgr. Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice.

Otac Lombardi kaže da će Europa biti u središtu papine poruke u Composteli, gdje broj hodočasnika, i vjernika i nevjernika, stalno raste, a u ovoj jubilejskoj godini (kada blagdan sv. Jakova, zaštitnika Španjolske, 25. srpnja, pada u nedjelju) imao je više od 260.000 posjetitelja, za razliku od prethodne jubilejske (1984), kada je svetište posjetilo 180.000 ljudi.

Riječ je o papinu 18. putovanju u inozemstvo i 12. u Europu, što je potvrda važnosti koju Sveti Otac pridaje europskom kontinentu.

Benedikt XVI. će upozoriti na opasnost od dekristijanizacije Europe, 'relativizma i ideje naslijeđene iz francuske revolucije po kojoj se treba osloboditi svake vjerske tradicije ako se želi biti čovjek u punom smislu riječi', ocijenio je podtajnik Kongregacije za svećenstvo, msgr. Celso Morga.

Kako navodi vatikanist Marco Politi, papa bi u upravo u crkvi Svete obitelji u katalonskoj prijestolnici trebao istaknuti važnost 'obrane života i braka kao zajednice muškarca i žene'. Na misi koju će održati u nedjelju u toj crkvi papa će odati počast Gaudiju, 'umjetniku i uzornom kršćanskom vjerniku', rekao je msgr. Lombardi.

Glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije Isidro Catela rekao je u utorak da će papa 'pružiti ruku obrani života svih, bez obzira na njihove umne sposobnosti'.

Novi zakon omogućuje Španjolkama da pobace do 14. tjedna trudnoće, a do 22. tjedna u slučaju 'rizika za zdravlje' majke i/ili 'teških anomalija ploda', pa i nakon toga, ako to potvrdi etičko povjerenstvo.