Svijet TADIĆEV POSJET VUKOVARU

SAD 'odaje priznanje čelnicima Hrvatske i Srbije'

Sjedinjene Države u četvrtak su pozdravile dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar, gdje se poklonio žrtvama masakra na Ovčari, te ukupne napore koje Hrvatska i Srbija ulažu u pomirbu i jačanje bilateralnih odnosa

'SAD pozdravlja posjet srbijanskog predsjednika Tadića gradu Vukovaru i sastanak s hrvatskim predsjednikom Josipovićem i premijerkom Kosor', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

'Taj posjet pokazuje stalne napore koje Hrvatska i Srbija ulažu u jačanje bilateralnih odnosa i u suočavanje s naslijeđem tragičnih događaja, koji su slijedili nakon raspada bivše Jugoslavije', dodao je Crowley.

Glasnogovornik State Departmenta je istaknuo da SAD 'odaje priznanje čelnicima Hrvatske i Srbije na napredovanju u pomirbi i raduje se njihovoj zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji, uz regionalne odnose koji svima koriste'.

Američki javni radio NPR i drugi mediji u SAD-u u četvrtak su prenijeli agencijska izvješća o Tadićevu posjetu Vukovaru, ističući među ostalim kako je njegova isprika na Ovčari, mjestu gdje je masakrirano više od 200 Hrvata, do sada 'najoštrija osuda čelnika iz Srbije ratnih zločina koje je počinila njegova zemlja'.

Polažući vijenac na Ovčari, bivšoj farmi gdje masovna grobnica ostaje za Hrvate bolni simbol okrutnosti Srba tijekom etničkog rata 1991., Tadić je rekao kako se došao 'pokloniti pred žrtvama', navodi u izvješću NPR.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još