Svijet HU JINTAO U FRANCUSKOJ

Tibetanske zastave dočekale kineskog predsjednika

Između 300 i 400 ljudi prosvjedovalo je u Parizu u četvrtak, prvog dana državnog posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaa Francuskoj, tražeći poštovanje ljudskih prava u Kini i oslobađanje dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2010., kineskog disidenta Liu Xiaoba

Prosvjednici su se okupili u blizini Eiffelova tornja, nedugo nakon dolaska kineskog predsjednika kojega je u zračnoj luci Orly uz veliku pompu dočekao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Prosvjednici, kojih je većina nosila zabranjene zastave Tibeta i Xinjianga, dviju kineskih pokrajina u kojima Peking strogo nadzire tibetansku i ujgursku manjinu, poslije su došli do kineskog veleposlanstva koje je štitio velik broj pripadnika redarstvenih snaga.

'Hu Jintao lažac', 'Hu Jintao idi kući' i 'Zustavite pokolj', uzvikivali su prosvjednici koji su usto pjevali vjerske pjesme i molili se. Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International pridružila se prosvjedima, zajedno s nekolicinom pripadnika vjerskog pokreta Falun Gonga.

Trodnevni posjet kineskog predsjednika Parizu trebao bi izgladiti nesporazum nastao 2008. zbog nemirnog prolaska olimpijskog plamena po Francuskoj i susreta Nicolasa Sarkozyja s Dalaj lamom. Prvog dana posjeta dvojica čelnika nazočila su potpisivanju nekoliko ugovora koji donose korist francuskoj industriji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još