VUK JEREMIĆ:

Tadićev odlazak u Vukovar ima simbolično značenje

03.11.2010 u 22:01

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci kako od posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru, najavljenom za četvrtak zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, očekuje da bude nov doprinos normaliziranju odnosa i pomirbi u regiji.

„Dobro je da svi što više uradimo na normaliziranju odnosa i pomirbi. U tom smislu susreti dvojice predsjednika (Hrvatske i Srbije) imat će dodatnu važnost i dati značajan doprinos općoj situaciji u regiji“, kazao je Jeremić novinarima nakon sastanka kojega je imao s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Jeremić je dodao kako pomirbi doprinosi i izjava novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića kojom se on početkom tjedna u intervjuu beogradskoj televiziji B 92 ispričao zbog nedužnih žrtava koje su prouzročili pripadnici Armije BiH.

Predsjednik Vlade RS i prije razgovora s Jeremićem tijekom dana je kazao kako Tadićev odlazak u Vukovar ima važno simbolično značenje jer sve žrtve zaslužuju poštovanje.

"Bez obzira na kojoj strani su se dogodile, žrtvama treba odati počast, a zločince koji su počinili zločine treba zatvoriti", kazao je novinarima Dodik.

Dodik i Jeremić razgovarali su o suradnji tijela vlasti RS i Srbije, a premijer RS posebno je istaknuo kako je šefu srbijanske diplomacije prenio uvjeravanja kako vlasti tog entiteta neće dopustiti da BiH prizna neovisnost Kosova.