PAPA BENEDIKT XVI.

Svako nijekanje holokausta je nedopustivo

12.02.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Svako nijekanje holokausta nedopustivo je i neprihvatljivo, a napose kada to čini svećenik, rekao je u četvrtak papa Benedikt XVI. pred izaslanstvom židovskih američkih udruga

'Svako poricanje ili minimaliziranje strašnog zločina (holokausta) nedopustivo je i potpuno neprihvatljivo', rekao je Papa. To mora biti jasno svima, a napose onima koji tumače Sveto pismo, rekao je Benedikt XVI., prenosi agencija Reuters.

Holokaust je 'zločin protiv čovječnosti' i Katolička crkva 'duboko i neopozivo odbacuje antisemitizam', rekao je naglasio je Sveti Otac, kako javlja AFP.

Benedikt XVI. je pred 60-članim izaslanstvom židovskih američkih udruga, koje je primio u privatnu audijenciju, ponovio da planira posjet Izraelu, ali nije objavio datum. 'Pripremam posjet Izraelu, zemlji koja je sveta kako kršćanima tako i židovima jer ondje moramo tražiti korijene naše vjere', rekao je.

Papa je prošlioga mjeseca izazvao val nezadovoljstva među židovima nakon što je odlučio povući odluku o izopćenju biskupa 'tradicionalista' Richarda Williamsona koji je javno nijekao postojanje holokausta. Odluka je izazvala nezadovoljstvo i u dijelu vatikanske kurije, a napose među njemačkim svećenicima.
Vatikan je u međuvremenu naredio Williamsonu da se javno odrekne svojih stajališta o holokaustu ako želi služiti u Rimokatoličkoj crkvi.

U obraćanju židovskom izaslanstvu u četvrtak, Benedikt XVI. je ponovio molitvu koju je Ivan Pavao II. upotrijebio kada je posjetio Zapadni zid u Jeruzalemu i zatražio oprost židova zbog svih progona u povijesti. "Duboko smo ožalošćeni ponašanjem onih koji su nanijeli patnje vašoj djeci i tražeći od vas oprost želimo se posvetiti istinskom bratimljenju s narodom saveza", ponovio je Benedikt XVI.
Izaslanstvo Konferencije američkih židovskih udruga vodio je rabin Arthur Schneier koji je sam preživio koncentracijski logor, prenosi agencija dpa.