Svijet KONTROLA ZRAČNOG PROSTORA

Slovenci ne žele hrvatske zrakoplove

Skoro dvije trećine Slovenaca nensklono je ideji o uspostavi zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom, sudeći po anketi koju je u utorak objavilo ljubljansko 'Delo'

Pitanje o tome što misle o zajedničkoj kontroli zraka koja je iznesena na zadnjem sastanku slovenskog premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bilo je uključeno u redovitu anketu kojom vodeći slovenski list sondira javno mnijenje o različitim aktualnim političkim i društvenim pitanjima proteklog mjeseca. Da se protive toj mogućnosti iznijelo je 63,5 posto od nešto preko 600 slovenskih ispitanika, 27,9 posto je podržalo ideju, a ostali se nisu znali opredijeliti, u telefonskoj anketi provedenoj krajem prošlog tjedna.

'Delo' navodi da je karakteristično kako su se za mogućnost uspostave zajedničke kontrole natprosječno pozitivno izjasnili mlađi ispitanici, dok su stariji u velikoj većini protiv.

Na svom zadnjem sastanku u Lovranu Pahor i premijerka Kosor dogovorili su osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi ispitalo mogućnost uspostave zajedničke kontrole zračnog prostora, no u Sloveniji su se s tim u vezi odmah pojavile rezerve, pa i negativne reakcije. Predsjednik države Danilo Tuerk, koji je po funkciji i vrhovni zapovjednik slovenskih oružanih snaga, rekao je da je iznenađen tom zamisli. Tuerk je prilikom radnog posjeta Zagrebu naveo da je postojeća kontrola zračnog prostora u okviru NATO saveza za Sloveniju zadovoljavajuće rješenje i da ne zna zašto bi to trebalo mijenjati.

Nakon što su mogućnost zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom javno kritizirale i pojedine političke stranke premijer Pahor je pojasnio kako je tu ideju iznijela hrvatska strana i da će konačnu odluku o spomenutoj mogućnosti donijeti slovenska državna tijela.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još