SKANDALOZNA PRESUDA U SARAJEVU

Deložiraju kardinala zbog bivšeg jugo špijuna

02.11.2010 u 08:53

Bionic
Reading

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić odlukom sarajevskog Općinskog suda bit će deložiran iz dijela svoje rezidencije. Ti će prostori biti vraćeni agentu jugoslavenske Službe državne bezbednosti Fadilu Smajoviću kojeg je komunistička vlast tamo nelegalno uselila i koji je godinama prisluškivao čelnika Katoličke crkve

Stan na drugom katu zgrade odlukom sutkinje Alise Numić do 17. studenog mora biti ispražnjen i predan obitelji Smajović.

U skandaloznom zaključku objašnjava se da zbog 'naplate troškova parničnog postupka i troškova izvršenja... treba izvršiti zapljenu i popis pokretnih stvari' u zgradi Nadbiskupije radi prodaje te osigurati nazočnost policije, piše Večernji list.

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu sagrađena je 1895. godine te je u isključivom vlasništvu Katoličke crkve. Špijuna Udbe Fadila Smajovića komunističke su vlasti nasilno uselile unatoč protivljenju Crkve, a sarajevske općinske vlasti nikada nisu priznale stanarsko pravo niti vodile obitelj Smajović na toj adresi. Špijun je početkom rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, a u stanu koji je koristio pronađena je oprema za prisluškivanje i snimanje.

'Ta je presuda donesena unatoč tome što ta osoba nije imala stanarsko pravo u ovoj kući. Nikad nije plaćao stanarinu, a useljen je nasilno za vrijeme komunizma, po zadatku da špijunira predstavnike Crkve. Ovu kuću i rezidenciju nisu nikad nacionalizirale komunističke vlasti i zato smatram da je riječ o dubioznoj presudi i da je ona tendenciozna', rekao je kardinal Puljić za Večernjak.