TPORTAL NA LOKALNIM IZBORIMA U SAD-U

Amerikanci na referendumu protiv Obame?

Bionic
Reading

Amerikanci izlaze na referendum o Obaminoj ekonomskoj politici – tako će većina političkih analitičara nazvati današnje izbore za senatore i guvernere diljem SAD-a. Ankete govore da će Amerikanci glasati protiv trenutnog stanja odnosno protiv predsjednika Baracka Obame, zbog čega bi trebali slaviti republikanski kandidati

Televizije u Americi postale su teren za iznimno prljavu političku igru, jer kandidati u utrci za Senat ili Kongres znaju da su njihovi birači neobično zainteresirani za ove lokalne izbore takozvane 'Midterm elections'. Amerikanci, naime, lakše izlaze na predsjedničke izbore nego na izbore za Senat i Kongres, ali ove godine lokalni izbori predstavljaju puno više od punjenja Senata i Kongresa. Zato republikanski kandidati tjednima plaćaju skupe televizijske antireklame o privatnim i sumnjivim poslovnim životima demokratskih kandidata i obrnuto.

LOKALNI ILI 'MIDTERM ELECTIONS'

Profesor na Barry Universityju u Miamiju Sean D. Foreman rekao je da današnji lokalni izbori ili Midterm elections (Middle of the term of presidential elections) koji se odvijaju usred četverogodišnjeg predsjedničkog mandata, imaju izniman nacionalni interes.

Svaka od 50 američkih država na lokalnim izborima bira guvernera na mandat od četiri godine, određeni broj predstavnika u Kongresu na dvije godine (ovisno o veličini države) i dvojicu senatora čiji mandati traju šest godina.

Primjerice, država Florida danas bira novog guvernera, 25 predstavnika za Kongres, i jednog od dva predstavnika u Senatu. Naime, svake dvije godine trećini senatora ističe mandat. U Kongresu sjedi 435 guvernera, a u Senatu 100 senatora.

BI LI POBJEDA REPUBLIKANACA BILA DOBRA ZA OBAMU?

'Ove godine građani su pokazali povijesni interes za lokalne izbore, jer su iznimno nezadovoljni ekonomskom situacijom u državi i imaju potrebu nekoga za to kazniti', rekao je Foreman i pojasnio da bi za Obamu čak moglo biti dobro da demokrati izgube na ovim izborima kako bi, ako se loša situacija u zemlji nastavi do 2012. i predsjedničkih izbora, prebacio odgovornost na republikance.

'Uobičajeno je da stranka aktualnog predsjednika izgubi na lokalnim izborima. Jedini slučajevi kada su stranke aktualnog predsjednika dobile bilo je za vrijeme velike depresije 1934. kada su pobijedili demokrati Franklina Roosevelta i 2002. kada su pobijedili republikanci vođeni Georgeom Bushom, i to najviše zbog tragedije 11. rujna', kaže Foreman predviđajući premoć republikanaca u Kongresu i pobjedu na izborima za Senat, ali ne toliko snažnu da bi dobili većinu.

FLORIDA - ZRCALO CIJELOG SAD-A

Najveći problemi koji muče Amerikance na Floridi i zbog kojeg više nego inače žele izaći na birališta i reći što misle su: većini Amerikanaca još neviđena nezaposlenost, oduzimanje kuća i stanova, jer ne mogu plaćati ogromne hipoteke, državni dug koji iznosi 14 trilijuna američkih dolara i zdravstveni sustav kojeg si još uvijek mnogi ne mogu priuštiti. Pitanja poput imigracije, koji su nekada bili jedni od prvih na popisu, sada su tek na petom ili šestom mjestu prioriteta.

Prema Foremanovim riječima, stopa nezaposlenosti u SAD-u kreće se oko 9,7 posto, a na Floridi je taj postotak 11,9 posto što izluđuje Amerikance koji znaju kako kazniti svoje političare za loše vodstvo – na izborima.

Inače, na Floridi živi oko 20 posto latinoameričkog stanovništva od čega 13 posto ima pravo glasa. Samo u Miami Dade Countyju živi 65 posto Latinoamerikanaca. Birački listići, koje nakon ispunjavanja sami stavljaju u posebne strojeve za brojanje glasova, ispisani su na tri jezika - engleskom, španjolskom i haićanskom odnosno kreolskom jeziku.

AMERIKANCI NE OPRAŠTAJU NEZAPOSLENOST

Premda Obami pripisuju zasluge za to da je u krizi spasio bankarski sustav i automobilsku industriju, Amerikanci ne opraštaju nezaposlenost i veće poreze i ne zanima ih ništa osim ispunjavanja obećanog američkog sna. Zato ih, kažu naši sugovornici na Floridi, ne zanima ni vanjska politika, osim kada su u pitanju životi njihovih vojnika i novac koji odlazi u vojne snage.

To su razlozi i zašto su članovi razvikanog pokreta 'Tea party' (Čajanka) odjednom postali vrlo popularni. Osim što predstavljaju treću opciju kraj republikanaca i demokrata, bore se protiv povećanja poreza, veću socijalnu sigurnost i manju državnu potrošnju. Riječ 'tea' predstavlja slogan 'taxed enough already' što u prijevodu znači – 'već smo previše oporezovani', a naziv 'Tea party' izvučen je iz povijesnog događaja iz 1773. poznat kao Bostonska čajanka kada su se Amerikanci suprotstavili porezima koje su im nametali njihovi kolonizatori Britanci.

Sudeći prema anketama New York Timesa, oko 139 kandidata Tea party koliko ih je u SAD-u bilo u travnju, neće se usrećiti na današnjim izborima, premda ih podržava oko 20 posto građana. Naime, u Miami Dade Countyu u kojem živi oko 2,2 milijuna ljudi od kojih 1,3 milijuna danas ima pravo birati guvernera, kongresmena i senatora, registrirano je samo 17 članova Tea party.


TEA PARTY KAO REPUBLIKANSKA LOKOMOTIVA?

'Tea party je lokomotiva republikanaca i neće se održati, jer nikada neće imati dovoljno jaku infrastrukturu da bi konkurirali republikancima ili demokratima. Slična stranka pojavila se 90-ih s Rossom Perotom – Reformistička stranka koja je također imala oko 20 posto podrške', rekao je Fernand Amandi potpredsjednik tvrtke u Miamiju koja se bavi ispitivanjima javnog mnijenja, menadžmentom i komunikacijskim savjetovanjima.

Amandi ističe činjenicu da se Tea party pokret pojavio mjesec dana nakon dolaska Obame na vlast i prije njegove zdravstvene reforme i indirektno govori da je njezina jedina uloga odvratiti nezadovoljne demokratske glasače.

'Tea party je privukao ljude da se bave politikom, da izađu na izbore i kazne visoku nezaposlenost koju neće zaboraviti niti 2012. na sljedećim predsjedničkim izborima', rekao je Amandi i dodao da će ovi izbori pokazati da je to bio zapravo referendum protiv Obame. Ipak, u dvije godine dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama možda uspije ponovno pridobiti glasače ili barem svaliti krivnju za loše stanje na republikance. Naravno, ako zaista pobijede na izborima i osvoje većinu u Kongresu.