Svijet ZNANSTVENICI NA OPREZU

Island prati moguću novu erupciju vulkana

Iz ledenjačkog jezera Grimsvotn na Islandu istječe voda nastala otapanjem leda što bi moglo signalizirati da bi moglo doći do erupcije vulkana ispod jezera, rekao je u ponedjeljak agenciji Reuters Islandski ured za civilnu zaštitu

U travnju su oblaci pepela nastali erupcijom pod ledenjakom Eyjafjallajokullom na tjedan dana prekinuli zrakoplovni promet nad velikim dijelom Europe i oštetili zrakoplovne tvrtke i druge industrije za više od milijarde eura.

Voda koja sada istječe iz najvećeg islandskog ledenjaka Vatnajokulla, koji se nalazi na više vulkanskih točaka, mogla bi biti znak nove geološke aktivnosti, rekla je glasnogovornica ureda civilne zaštite Gudrun Johannesdottir agenciji Reuters i napomenula da se stanje pozorno prati. 'Moramo provjeriti hoće li doći do erupcije', rekla je i dodala da voda ne znači svaki puta da će do erupcije i doći.

Eyjafjallajokull se nalazi oko 100 kilometra jugoistočno od Vatnajokulla. Posljednja erupcija ispod Grimsvotna 2004. godine uzrokovala je kratkotrajani prekid zračnog prometa za Island.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još