Svijet DOBRO JUTRO

Alkohol je pogubniji od heroina ili cracka!

Najnovija studija britanskih znanstvenika pokazala je da je alkohol je opasniji od ilegalnih droga poput heroina ili cracka ako se uzme u obzir njegov poguban utjecaj na pojedinca, ali i društvo u cjelini

Ova saznanja donosi nam britanski centar za proučavanje kriminala i pravde čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju britanskoga časopisa The Lanceta.

Britanski stručnjaci procjenjivali su utjecaj alkohola, kokaina, heroina, ecstasyja i marihuane na temelju njihove destruktivnosti po organizam konzumenta, ali i društvo u cjelini, uzimajući istodobno u obzir i druge faktore štetnosti, poput troška što ga alkoholičari predstavljaju za zdravstveni ili zatvorski sustav.

Heroin, crack i metamfetamin najsmrtonosnije su droge za pojedinca, ali ako se uzme u obzir njihov učinak na društvo, alkohol je puno pogubniji, a potom slijede heroin i crack. Na ljestvici opasnih droga od 0 do 100, alkohol je ocijenjen sa 72 boda, heroin s 55, a crack s 54. Marihuana je puno niže na ljestvici.

Stručnjaci kažu da se alkohol našao na prvom mjestu jer je u širokoj upotrebi i ima razorne posljedice ne samo na alkoholičare, nego i za mnoge oko njih. Kada se pretjeruje u konzumaciji, alkohol šteti gotovo svim organima u tijelu. Također, puno je viša stopa kriminala povezana s alkoholom, nego s bilo kojom drugom drogom.

Oni, međutim, smatraju da bi bilo nepraktično i nekorektno zabraniti alkohol. 'Ne možemo se vratiti u vrijeme prohibicije', rekao je jedan od autora studije Leslie King, naglasivši da se društvo treba baviti kroničnim alkoholičarima, a ne velikom većinom koja popije čašicu ili dvije.

Stručnjaci su također pozvali vlade da preispitaju svoju klasifikaciju droga. 'Droge koje su legalne uzrokuju jednaku štetu, ako ne i veću, od onih koje su ilegalne, poput marihuane', rekao je David Nutt, također jedan od autora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još