Svijet SPOR OKO KURILSKOG OTOČJA

Ruski predsjednik razbjesnio Japance

Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je nakratko posjetio Kurilsko otočje, teritorij oko kojeg se spore Moskva i Tokio, i odmah izazvao oštro negodovanje u Japanu

Medvedev je posjetio kurilski otok Kunashiri na povratku iz službenog posjeta Vijetnamu, javile su svjetske agencije. On je prvi ruski čelnik, uključujući i one iz doba SSSR-a, koji je došao na Kurile.

Japanski premijer Naoto Kan posjet je nazvao 'vrlo žalosnim', a šef diplomacije Seiji Maehera, koji je prošli tjedan rekao da bi mogući Medvedevljev dolazak na Kurile 'jako naštetio' odnosima dviju zemalja, najavio je da će tijekom dana ruskog veleposlanika u Tokiju pozvati u ministarstvo vanjskih poslova i uručiti mu prosvjednu notu.

Ruska strana još se nije službeno oglasila povodom ovoga posjeta.

Kurile čini 56 otoka, koji se protežu od Kamčatke do sjeverne japanske obale i nalaze se pod ruskom vlašću, ali Japan četiri najjužnija od njih, među kojima je i Kunashiri, smatra svojim teritorijem. Ta četiri otoka SSSR je okupirao u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Kunashiri se nalazi svega 15 kilometara sjevernije od Hokkaida. Upravo zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata.

Dvije zemlje su u prošlosti nekoliko puta pokušale riješiti ovaj prijepor, ali nijedan razgovor nije donio pomake. Analitičari smatraju da bi Medvedevljev posjet Kurilima mogao prilično naštetiti odnosima dvije zemalja uoči sastanka na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u Japanu ovoga mjeseca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još