DILMA ROUSSEFF

Brazil dobio prvu predsjednicu u povijesti

01.11.2010 u 07:24

Bionic
Reading

Kandidatkinja vladajuće Radničke stranke (PT), socijalistkinja Dilma Rousseff pobijedila je na predsjedničkim izborima održanima jučer u Brazilu i postat će prva predsjednica u povijesti te zemlje, ali i vođa najjače ekonomije u Južnoj Americi

Od nešto više od 96 posto prebrojenih glasova, Rousseff je dobila 55,72 posto, dok je José Serra, kandidat Brazilske socijaldemokratske stranke (PSDB), dobio 44,28 posto glasova.

Na taj način Rousseff (62) postaje nasljednica Luiza Inácija Lule da Silve (65), njena političkog mentora koji je ispunio dva mandata, koliko dopušta izborni zakon.

Rousseff, koja će preuzeti vodstvo zemlje 1. siječnja, obećala je nastaviti s politikom koja je Brazilu donijela ekonomski rast i koja je mnoge stanovnike Brazila izvukla iz dubokog siromaštva.

Dan je prošao mirno u cijeloj zemlji, sa samo nekoliko manjih incidenata, puno manje nego u prvom krugu prije mjesec dana. Zabilježen je i znatno slabiji odaziv na izbore. Kao razlozi se navode dug vikend zbog današnjeg praznika (Brazil je ipak većinski katolička zemlja), obilne kiše u jednom dijelu te suše u drugom dijelu države. Osim toga, duga kampanja između prvoga i drugoga kruga umorila je građane koji su, kako se misli, vjerovali u sigurnu pobjedu Luline mezimice.

U prvom krugu, 3. listopada, Rousseff je dobila 46,9 posto, a Serra 32,6 posto glasova.

Predsjednik Lula je upoznao Dilmu Rousseff 2002. godine. Imala je tada 54 godine i vrlo jasne zamisli kako pokrenuti brazilsku ekonomiju, što je i razlog zbog kojeg ju je postavio na mjesto ministrice energetike. Godine 2005. imenovao ju je državnom tajnicom, a na tom se položaju više odlučuje o ekonomiji nego o politici. Na toj se poziciji pokazala izuzetno kompetentnom, no previše ozbiljnom, gotovo sivom dužnosnicom.

Rousseff će morati pokazati da je sposobna šarmirati, no teško da će doseći popularnost najpopularnijeg brazilskog predsjednika u povijesti.

Dilma je rođena u dobrostojećoj obitelji Belo Horizontea. Kćerka je komunističkog lidera iz Bugarske, a majka joj je rođena u Brazilu. U zemlji koja je jako obilježena katolicizmom, ali i evangelizmom, nije se dobro gledalo na nevjerništvo Luline nasljednice. Muku su mučili arhitekti njene političke kampanje sve dok nisu pronašli jednu jedinu sliku s krštenja njenog unuka, sina njene kćeri Paule koju je rodila u drugom braku sa 29 godina (udala se, ali i rastala vrlo rano).

Drugo što nije dobro zvučalo bilo je njeno sudioništvo u oružanom otporu vojnoj diktaturi (1964-1985), kao članice ne baš previše važne gerilske grupe što je imala epizodnu ulogu u sedamdesetima. Dobila je te 1970. dvije godine zatvora, premalo za nekog u gerili, iako se sada zna da je bila mučena u zatvoru. Novinari se pitaju što je od tih rana sačuvala u sebi.

Dilma Rousseff je izašla iz zatvora sa 25 godina, vrlo slaba, ali ustrajna u svojim uvjerenjima. Kolege iz zatvora opisuju je kao 'toplu i aktivnu drugaricu', što se kosi s današnjom percepcijom hladne i krute žene.

Iz tog razdoblja poznata je njena velika ljubav s revolucionarom Carlosom Araujom kojeg je napustila kada je saznala da čeka dijete s drugom. Ipak mu je oprostila i on joj je pomagao kada je oboljela od raka, što je uspješno prebrodila.

Prisni prijatelji pak govore da je jako dobra prijateljica te druželjubiva na putovanjima. Voli slikarstvo, a govori tečno engleski, francuski i španjolski pored, naravno, portugalskog.

Međutim, bez dosadašnjeg predsjednika Lule, s kojim se intenzivno družila protekle dvije godine, nikako ne bi bila kandidatkinja, a kamoli nova brazilska predsjednica.