Svijet BIRA SE LUILIN NASLJEDNIK

Drugi krug izbora u Brazilu

Oko 136 milijuna Brazilaca u nedjelju je počelo izlaziti na birališta kako bi u drugome krugu predsjedničkih izbora odlučili o nasljedniku vrlo popularnog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve

Velika favoritkinja je 62-godišnja Dilma Rousseff, kandidatkinja Radničke stranke i bivša predstojnica Lulina ureda.
Po rezultatima posljednjih istraživanja javnog mišljenja, Rousseff od svojeg protukandidata, socijaldemokrata Josea Serre ima od 12 do 15 posto veću potporu.

Rousseff je u prvome krugu izbora 3. listopada osvojila 47 posto biračkih glasova, a njezin protukandidat, bivši gradonačelnik Sao Paola 33 posto.

Luli da Silvi, koji se može podičiti s rekordnom 80-postotnom popularnošću, ustav brani treći mandat. U osam godina vladavine Lula da Silva, socijalist kojega je dolazak na vlast dočekan s nepovjerenjem gospodarstvenika, ne samo da Brazilu nije donio kolaps, već ga je naprotiv izgradio u južnoameričkog diva i globalno utjecajno gospodarstvo.

Socijalnim programima uzdigao je iz siromaštva u srednju klasu 20 milijuna ljudi, a vlastitim životnim putem radnika koji je postao predsjednik stekao je milijune pristaša. Rousseff je imala lakšu zadaću jer joj je bilo dovoljno obećati da će slijediti Lulin put, a zahvaljujući njegovoj karizmi uspjela se od dotad relativno nepoznate političarke postaviti kao favoritkinja.

U Brazilu je glasovanje obvezno, no produljeni vikend zbog Dana mrtvih mnogi Brazilci kane iskoristiti za putovanje, a nedolazak na birališta opravdati plaćanjem manje novčane kazne. Neodaziv na izbore iznosi prosječno 18 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još