MARIANO RAJOY

Španjolska oporba dovodi u pitanje gej brakove

31.10.2010 u 16:56

Bionic
Reading

Šef španjolske oporbe Mariano Rajoy je u razgovoru za dnevni list El Pais od nedjelje rekao da bi, ako jednog dana stupi na vlast, mogao dovesti u pitanje zakon o homoseksualnim brakovima, jednu od mjera Zapaterove vlade

Konzervativni čelnik, šef Narodne stranke (PP) je dodao da bi također predložio promjenu zakona o pobačaju, koja se počela provoditi, jer ona 'ne štiti dovoljno pravo na život'.

Zakon o homoseksualnim brakovima, izglasan 2005. , zatim zakon o liberalizaciji pobačaja iz srpnja 2010. su dvije najpolemičnije mjere koje je potvrdila socijalistička vlada Jose Luis Rodriguez Zapatera od stupanja na vlast 2004. U većinski katoličkoj zemlji, ta su dva zakona žestoko kritizirali Crkva, Vatikan i konzervativna oporbe koja je uložila priziv Ustavnom sudu.

U pogledu pobačaja Rajoy je rekao da se nipošto ne slaže da 16-godišnje djevojke mogu pobaciti bez znanja roditelja, te da se protivi načinu kako se tim zakonom pristupa pravu na život.

To su vrlo osjetljiva pitanja u Španjolskoj gdje su feministička i udruženja homoseksualaca pozvala na prosvjede protiv posjeta pape Benedikta XVI. 6. i 7. studenoga. Parlamentarni izbori su u Španjolskoj predviđeni za 2012. a gospodarska kriza je prislila vladu na poduzimanje nepopularnih mjera, pa desni centar dobiva na popularnosti ispred socijalista, prema istraživanjima javnog mnijenja.