IZBORNA NEDJELJA

Predsjednički izbori u Tanzaniji

31.10.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Tanzanijski birači izašli su u nedjelju u velikom broju na predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg šefa države Jakaye Kikwetea

Očekuje se da će na ovim izborima aktualni predsjendik Jakaya Kikwete (60) dobiti još jedan mandat. On je pobijedio na izborima 2005. s 80 posto glasova i nadgleda stabilan gospodarski rast u drugoj po veličini ekonomiji u istočnoj Africi. Izbori teku mirno i bez ikakvih većih problema.

Iako ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Kikweteu približio njegov glavni protivnik Willibrod Slaa iz stranke Chaedema, koji se u svojoj kampanji obvezao na borbu protiv korupcije, analitičari predviđaju da će ipak pobijediti sadašnji predsjednik koji je obećao nastavak borbe protiv siromaštva.

Konačni rezultati izbora očekuju se za nekoliko dana.

Zemlja s 40,7 milijuna stanovnika, Tanzanija je treći najveći proizvođač zlata u Africi, izvozi kavu i popularno je turističko odredište, ali unatoč impresivnom gospodarskom rastu, pola stanovništva i dalje živi s manje od jednog dolara dnevno.
Tanzanija uživa relativnu stabilnost u inače nemirnoj regiji i uspjela je održati troje višestranačke demokratske izbore od 1995. godine.