Svijet SURADNJA S RUSIMA

Pao dogovor o gradnji nuklearke u Vijetnamu

Vijetnamci i Rusi u nedjelju su u Hanoju potpisali sporazum o izgradnji prve nuklearne elektrane u Vijetnamu, izvijestile su agencije

Sporazum je potpisan u prisutnosti ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je izjavio kako želi ojačati vezu Rusije s bivšom zemljom saveznicom iz komunističkog razdoblja. Dužnosnik Rosatoma, ruske agencije za atomsku energiju, prošli je tjedan izjavio kako je izgradnja nuklearne elektrane, koju će činiti dva reaktora, procijenjena na više od četiri milijarde eura, no informaciju o navedenoj svoti nije želio potvrditi direktor Rosatoma Sergej Kirijenko.

Razvoj nuklearnog programa u Vijetnamu rezultat je ekonomskog razvoja koji prati sve veća potražnja za energijom. Prosječno godišnje povećanje energetskih potreba u zemlji je oko 10 posto.

Vijetnam namjerava uskoro početi graditi dvije nuklearne centrale s dva reaktora od 1000 megawata (za gradnju druge najizgledniji kandidat je Japan) te u planira u sljedećih 20 godina na svojem teritoriju izgraditi osam nukelarnih elektrana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još