PETORICA IZA REŠETAKA

Uhićeni zbog zločina kod Dubrovnika

30.10.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Pet osoba osumnjičenih za počinjene ratne zločine, među kojima i za one na Dubrovačkom ratištu, uhićeno je u Beogradu na temelju žurno potpisanog sporazuma između Srbije i Crne Gore o međusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih za najteža kaznena djela, izjavio je za Hini u subotu zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić

Vekarić je naveo kako je riječ o srbijanskim državljanima protiv kojih se u Crnoj Gori vodi kazneni postupak, te da se na temelju sporazuma može očekivati njihovo izručenje. Radi se o Radoju Radunoviću, Milisavu Markoviću, Predragu Strugaru, Miloradu Ivanoviću i Bošku Bojoviću, objavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Njih petoricu Crna Gora potražuje zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Oni su već odvedeni istražnom sucu i određen im je ekstradicijski pritvor.

Oni su uhićeni temeljem sporazuma koji su petak navečer u Beogradu žurno potpisali srbijanska ministarica pravosuđa Snežana Malović i veleposlnik Crne Gore u Beogradu Igor Jovović, a koji je odmah stupio na snagu.

Sporazum je trebao biti potpisan za nekoliko dana, ali Malović je objasnila kako su dvije zemlje požurile upravo zbog operativnih istraga u tijeku i očekivanih uhićenja. Koordiniranim akcijama srbijanske i crnogorske policije uhićeno je u subotu još nekoliko osoba osumnjičenih za teška kaznena djela.

Izručenje se, kako je objasnila Malović, po sporazumu može odobriti za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, kaznenih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, kao i pranja novca te drugih teških kaznenih djela za koja je zapriječena kazna zatvora od pet i više godina.