ISTRAGA NA TRI KONTINENTA

Obama potvrdio: U paketima iz Jemena eksplozivne tvari

29.10.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Zračne luke diljem SAD-a uvele su visok stupanj pripravnosti zbog mogućih napada nakon što je nekoliko teretnih zrakoplova zaustavljeno u američkim zračnim lukama zbog sumnji da su u avionima podmetnute bombe. Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti zbog nove sigurnosne prijetnje SAD-u i kazao da su u sumnjivim paketima pronađene eksplozivne tvari te da je riječ o vjerodostojnoj prijetnji SAD-u

'Najmanje dva paketa pregledana u nekoliko teretnih aviona i kamiona na više mjesta u Sjedinjenim državama sadržavala su eksplozivne materijale', izjavio je u svojem obraćanju naciji Obama, kazavši da je 'riječ je o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a' i tako potvrdio sumnje o planiranom koordiniarom terorističkom napadu na SAD.

'Inicijalnim ispitivanjem paketa utvrđeno je da sadrže eksplozivni materijal. Ti sumnjivi paketi, pronađeni sinoć u Dubaiju i East Midlandsu, upućeni su iz Jemena za SAD, na adrese dvije židovske sinagoge u Chicagu. Radi se o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji SAD-u', rekao je Obama u posebnom obraćanju javnosti koje su prenosile nacionalne TV mreže.

Kazao je da je naložio Ministarstvu domovinske sigurnosti i svim drugim policijskim i obavještajnim službama da 'poduzmu' sve potrebne mjere kako bi zaštitile američke građane od tog tipa napada'.

Te su mjere uključile pretragu transportnih zrakoplova u Philadelphiji i Newarku, a Ministarstvo domovinske sigurnosti je priopćilo da uvodi dodatne mjere osiguranja u zračnim lukama i dodatno skeniranje tereta.

Obama je najavio da će SAD istražiti izvor tih sumnjivih paketa i njihovu povezanost s drugim terorističkim urotama.

Naglasio je da Al Qaida Arapskog poluotoka, koja je bazirana u Jemenu, 'nastavlja planirati napade na tlu SAD-a i na američke saveznike i prijatelje'.

Predsjednikov savjetnik za protuterorizam John Brennan u petak je razgovarao s jemenskim predsjednikom Ali Salehom, koji je zajamčio punu suradnju svoje vlade u istrazi, dodao je.

'Događaji u zadnja 24 sata pokazuju kako je nužno ostati budan protiv terorizma. Kao i obično, naši obavještajni, policijski i protuteroristički profesionalci pokazali su izvanrednu vještinu, odlučnost i predanost. Usko smo koordinirani s našim prijateljima i saveznicima, koji su ključni u ovoj borbi', istakao je Obama.

Kazavši kako sve nadležne službe ovu prijetnju uzimaju vrlo ozbiljno, pružio je uvjeravanje Amerikancima da njegova administracija 'neće oklijevati u odlučnosti da porazi Al Qaidu i njezine saveznike, i iskorijeni nasilni ekstremizam u svim oblicima'.

Protuteroristički savjetnik Brennan također je ukazao na Al Qaidu Arapskog poluotoka kao vjerojatno odgovornu za novi pokušaj terorističkog napada na SAD.

'Al Qaida Arapskog poluotoka trenutačno je najaktivniji ogranak Al Qaide', rekao je Brennan na brifingu u Bijeloj kući, podsjećajući da je ta organizacija već pokušala napasti SAD.

Kazao je kako su 'sumnjivi paketi sadržavali materijal za izvođenje napada i nanošenje štete'.

Na pitanje novinara je li točna informacija da se ustvari traga za 15 takvih paketa, izbjegao je odgovoriti.

Američke TV mreže su izvijestile da su u pronađenim paketima bili toneri za printer s bijelom prahom, i s računalnom karticom povezanom žicama.

Američki dužnosnici su kazali kako se istražuje je li incident samo proba da se provjeri mogućnost za slanje bombi kroz sustav dostave pošte.

Jedan od pronađenih sumnjivih paketa išao je preko dostavne tvrtke UPS, a drugi preko FedEx-a, koji je u petak objavio da prekida preuzimanje paketa u Jemenu.

Pronalazak sumnjivih paketa rezultirao je istragom na tri kontinenta.

Ranije su dva američka borbena zrakoplova F-15 u petak dopratila putnički zrakoplov na letu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), od kanadske granice do zračne luke u New Yorku 'iz opreza' jer se u njemu nalazi teret iz Jemena, objavio je NORAD, zapovjedništo za obranu zračnog prostora SAD-a.

Zrakoplov Boeing 777 kompanije Emitares Airline na letu 201, sletio je u newyoršku zračnu luku John F. Kennedy u 15:36 sati po lokalnom vremenu (21:36 po srednjoeuropskom), gdje je podvrgnut policijskoj pretrazi.

Dva kanadska zrakoplova CF-18s počela su pratiti Boeing Emiratesa nakon što je 'utvrđeno da se radi o zrakoplovu od interesa', dok je prelijetao kanadski zračni prostor, rekao je glasnogovornik NORAD-a John Cornelia.

Dva američka F-15s preuzela su pratnju od kanadske granice do zračne luke JFK, dodao je.

Let 201. krenuo je u četvrtak iz Sanaae, u Jemenu, preko Dubaija za JFK, prema Emirates Airlineu.

FBI-a i aerodromska policija izvršit će pretragu zrakoplova, izjavio je za CNN specijalni agent FBI-a Richard Kolko

'To je samo zato jer je teret iz Jemena na letu. Nema poznatih prijetnji povezanih s tim teretom ili s tim letom', kazao je Kolko.
Američka dostavna tvrtka United Parcel Service (UPS), objavila je u petak da FBI istražuje moguće sumnjive pakete u tri njezina transportna zrakoplova koji su doletjeli iz Europe.

Pretražuju se zrakoplovi Boeing 767 iz Pariza i MD-11 iz Koelna koji su sletjeli u Philadelphiji, rekao je glasnogovornik UPS-a Mike Mangeot, prenose američke TV mreže.

Treći zrakoplov je Boeing 767 koji je sletio u zračnu luku Newark u New Jerseyu, a stigao je iz East Midlandsa u Velikoj Britaniji, rekao je Mangeot.

FBI i Uprava za sigurnost prometa (TSA) nisu dale UPS-u više detalja o prirodi paketa ili onoga što je pod istragom, dodao je glasnogovornik.

TSA je priopćio da su zrakoplovi parkirani na udaljenim mjestima aerodroma, gdje ih pretražuje policija.

U New Yorku je ekipa policijskih pirotehničara regirala na izvješće o navodnoj eksplozivnoj napravi u paketu koji je bio u kamionu UPS-a, izjavio je zamjenik načelnika policijske uprave Paul Browne.

Istrage u zračnim lukama SAD-a pokrenute su nakon sinoćnjeg pronalaska sumnjivog paketa iz Jemena u britanskoj zračnoj luci East Midlands.

U sumnjivom paketu bio je prerađeni toner za printer, u kojem je bio bijeli prah, računalna kartica i žice, a testiran je negativno na eksploziv, javlja CNN.

SAD je obaviješten od 'jednog saveznika' da su sumnjivi paketi poslani na adrese sinagoga u Chicagu, naveo je CNN pozivajući se na neimenovani izvor.

Stručnjak za zračni transport John Lucich, bivši pilot i istražitelj ureda državnog odvjetništva u New Jerseyju, ocijenio je za CNN da je 'moguće da se radi o pokusnom slanju paketa kako bi se vidjela reakcija službi sigurnosti u SAD-u i Europi'.

Američke TV postaje u izvješćima iznose pretpostavku da iz svega stoji Al Qaida Arapskog poluotoka

Jemen je spreman pokrenuti istragu o sumnjivim paketima otkrivenim u Velikoj Britaniji i Dubaiu, rekao je u petak navečer jedan visoki dužnosnik vlade te zemlje.

Ranije je Bijela Kuća navela da je jedan sumnjivi paket pronađen u teretnom zrakoplovu u središtu Engleske i još jedan u Dubaiu tijekom pretraživanja zrakoplova koji su letjeli prema SAD-u

Jemenski dužnosnik je naglasio da niti jedan od ta dva zrakoplova nije izravno letio iz njegove zemlje u SAD i ustvrdio da vlasti u zračnim lukama provode stroge mjere sigurnosti prema međunarodnim normama.

Američka tvrtka za dostave FedEx je obznanila u petak da obustavlja isporuke iz Jemena.

Što se tiče londonskog dijela, britanska policija pretraživala je u petak tijekom međuslijetanja u britansku zračnu luku East-Midlands, u središtu Engleske jedan sumnjivi paket pronađen u američkom teretnom zrakoplovu na letu između Jemena do Chicaga.

Specijalne policijske postrojbe kontroliraju operacije, a BBC navodi da se 'ne radi o kompletnoj bombi, ali potencijalno predstavlja prijetnju'.

Teretni zrakoplov američke tvrtke UPS, trebao je sletjeti u Philadephiji prije konačnog slijetanja u Chicagu, svojoj konačnoj destinaciji.

Otkriće je izazvalo transatlantsku uzbunu
i tijekom poslijepodneva teretni zrakoplovi su pretraženi u američkim zračnim lukama Newarku blizu New Yorka i Philadelphiji, u potrazi za sumnjivim paketima.

Sumnjivi paket je pronađen u Britaniji, a uočen je tijekom rutinske kontrole. Nekoliko elemenata primijećenih u paketu poslani su na detaljnije pretraživanje, precizirao je jedan glasnogovornik britanske policije.

Za sada ništa ne upućuje da je neko mjesto u Velikoj Britaniji bilo na meti napada

Policiju su u petak rano ujutro djelatnici zračne luke East-Midlands informirali o nazočnosti jednog sumnjivog paketa.

Nakon prve pretrage paket je prebačen u centar za razvrstavanje zračne luke, te je krajem jutra proglašen neopasnim.

Policija je ipak odlučila pristupiti naknadnom pretraživanju tijekom poslijepodneva.

Britansko ministrstvo prijevoza i vanjskih poslova su potvrdili da su upoznati s tim incidentom kojeg su odbili komentirati.