MOŽE LI IZVISITI KGB-ovac?

Medvedev prvi put dostigao Putina u popularnosti

29.10.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Prvi put otkako je 2008. godine postao predsjednik Ruske Federacije, Dmitrij Medvdev se u mjerenjima popularnosti praktički poravnao sa svojim prethodnikom - danas premijerom Vladimirom Putinom

Istraživanje je na 1600 ljudi proveo Levada-Center krajem tekućeg mjeseca. Rad predsjednika Medvedeva odobrava 76 posto ispitanih, a premijerom Putinom zadovoljno je njih 77 posto. Oko pitanja koga bi izabrali na idućim predsjedničkim izborima (ožujak 2012.) vlada, čini se, neizvjesnost: tek 24 posto odlučilo bi se za Putina, a 21 posto za Medvedeva.

Premda na Zapadu, a i unutar same Rusije, vlada uvjerenje da je Putin i dalje najmoćniji čovjek u zemlji (iako bi to formalno trebao biti Medvedev), činjenica je da je i sam Putin bio potcjenjivan kada je 2000. godine naslijedio Jeljcina bez izbora. U prvim godinama mandata figurirao je kao kruti, državništvu nevični birokrat i politička marioneta kojom iz sjene upravljaju neke druge sile. Danas slovi za jednog od najuvjerljivijih lidera u povijesti Rusije.

Prema nekim istraživanjima, Putin je 2008. godine imao podršku većine javnosti da promijeni ustav i kandidira se treći put. No on je tada izjavljivao da se ustavni poredak mora čuvati u interesu stabilnosti i krhkih demokratskih zasada Rusije, ali je zato pružio svu potporu i režimsku logistiku svome kandidatu Dmitriju Medvdevu. Potonji mnogo radi na poboljšanju odnosa sa Zapadom – posebice SAD-om, ali i na unutarnjem planu sve više jača: prije mjesec dana smijenio je moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova nakon 17 godina njegova kontroverznog upravljanja metropolom.

No Putin se, prema brojnim pokazateljima, namjerava ponovno kandidirati 2012. godine. Zasad se čini nemogućim da bi na izbore izašli i on i Medvedev jer bi se time direktno konfrontirali i narušili (barem izvanjsku) monolitnost režima. Obojica su izjavljivali da će se 'znati dogovoriti' kad dođe vrijeme. No vremena je još dosta, a nekad plahi i neuvjerljivi Medvedev doima se sve jačim i utjecajnijim. U javnosti nastupa kompetentno i mnogo manje arogantno od Putina, čiji spin doctori proteklih godina prave od njega kombinaciju Jamesa Bonda i Chucka Norrisa.

Znakovito je da je 51 posto ispitanika podržalo tezu po kojoj Rusiju treba voditi žestoki predsjednik 'čvrste ruke' (tom opisu bliži je Putin), a 39 posto želi lidera 'otovorenog za suradnju sa svim političkim silama (karakteristika sličnija Medvedevu).

Jedna od važnijih komponenti Medvedevljeva imidža jest borba protiv korupcije: predsjednik provodi značajnu čistku guvernera ruskih autonomnih oblasti, a spomenutog Lužkova smatralo se jednim od simbola nepotizma i sukoba interesa. Sociolozi, piše Lenta, smatraju da se antikorupcijska kampanja povezuje više s Medvdevom negoli s Putinom.