IZBORI U BRAZILU

I Papa u političkom nadmetanju

29.10.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu zakazan za ovu nedjelju označen je jakim polemikama vjerskog karaktera kojima se priključio i Papa zatraživši od brazilskih biskupa da vode vjernike kako bi unijeli moralno rasuđivanje u političke teme, što bi moglo bitno utjecati na ishod izbora

Najvruće je oko legislative o pobačaju. Iz straha da ne izgubi glasove kršćana (60 posto katolika i oko 30 posto protestanata-pentekostalaca), favoritkinja i kandidatkinja odlazećeg predsjednika Lule da Silve, socijalistkinja Dilma Rousseff, objavila je pismo u kojem se obavezuje da, ako postane predsjednica, neće depenalizirati pobačaj niti legalizirati homoseksualne brakove, a počela je kampanju obećavajući slobodu u jednom i u drugom. Protukandidat, socijaldemokrat Jose Serra, također se boji gubitka podrške među vjernicima.

Papa je bio ultimativan: 'Kada su fundamentalna prava ljudi i njihovih duša u opasnosti, pastiri imaju nezaobilaznu zadaću da se izjasne s nedvosmislenim moralnim sudom', i dodao: 'Biskupi se ne smiju bojati nepopularnosti i moraju odbiti one političke projekte koji manje ili više otvoreno promoviraju abortus, eutanaziju ili druge oblike društvene aberacije.'

Benedikt XVI poručio je brazilskim biskupima da ‘Bog mora imati mjesto u političkom životu’ te da je 'katolička vjera integralni dio povijesti Brazila'. Isto tako ih je ohrabrio da se bore za ostanak obaveznog predmeta vjeronauka u školama i za nedodirljivost religijskih simbola u društvu.

Iako su katolici većina u Brazilu, većina koja godišnje gubi oko milijun vjernika koji prelaze u manje protestanske zajednice, odnosno iako siromasi napuštaju Katoličku crkvu koja ostaje bastion srednje klase i bogatih, biskupi i dalje imaju ogroman utjecaj u zemlji. Ipak, u trenutku glasovanja, protestanski pastori imaju nešto veći utjecaj od katoličkih župnika s obzirom na to da su brazilski protestanti manje obrazovani nego katolici.