NAKON 10. STUDENOG

Iranci prihvatili pregovore o nuklearnom programu

29.10.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Iranci su prihvatili nastavak pregovora o svojem kontroverznom nuklearnom programu 'nakon 10. studenoga', izvijestila je u petak šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton, koja kao posrednica zastupa velike sile angažirane na ovome pitanju

U pismu koje joj je uručeno tijekom jutra, iranski pregovarač na nuklearnom programu Said Džalili poručuje da se 'slaže s tim da rasprava počne prije 10. studenoga' te da 'želi dogovoriti mjesto i vrijeme' njezina održavanja, rekla je novinarima Ashton.

'Vjerujem da je riječ o važnome koraku naprijed. U kontaktu smo s Irancima kako bismo ustanovili možemo li se s njima dogovoriti u pogledu mjesta i datuma održavanja rasprave', kazala je na marginama samita europskih čelnika koji se održava u Bruxellesu.

Džalili je 'spreman nastaviti pregovore', na temelju uvjeta što ih je Teheran iznio i formulirao u pismu od 6. srpnja, prenosi France presse. Takav sastanak na najvišoj razini između Teherana i velikih sila uključenih u pregovore o iranskome nuklearnom programu skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) nije održan od listopada 2000.