Svijet (NE)SLOBODA GOVORA

Peking i dalje ratuje protiv Nobelove nagrade

Argumenti predsjednika Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoerna Jaglanda, koji se odnose na objašnjenje odluke o dodjeli Nobelove nagrade za mir disidentu Liuu Xiaobou, lažni su i povezani su s njegovim sustavom polovičnih vrijednosti, objavila je službena kineska agencija Xinhua

Ni tri tjedna nakon objave komentara o izboru Liua, osuđenog u prosincu 2009. na jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu jer je bio jedan od autora Povelje 08, dokumenta kojim se traži demokratizacija Kine i kojim, zajedno s drugim kineskim disidentima traži slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini, Peking ne prestaje izražavati gnjev.

Presuda Liuu 'pitanje je isključivo kineskog pravosuđa, koje proizlazi iz pravosudnog suvereniteta Kine te ni u kojem slučaju nije povezano s pitanjem ljudskih prava', objavila je službena kineska novinska agencija. Xinhua je na taj način odgovorila na Jaglandov govor objavljen u New York Timesu, a u kojemu on tvrdi kako se odredbe i međunarodne norme, kada je riječ o ljudskih pravima, odnose na sve države te da je zadaća međunarodne zajednice zajamčiti da se one poštuju.

No Xinhua ističe da pitanje prvenstva ljudskih prava nad državnim suverenitetom nije sadržano u Deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948, optužujući Jaglanda da je deklaraciju 'izobličio'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još