AKCIJA U AFGANISTANU

Rusi i Amerikanci zajedno protiv heroina

29.10.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Ruske i američke službe za kontrolu narkotika provele su svoju prvu zajedničku operaciju protiv droge u Afganistanu i uništile gotovo jednu metričku tonu heroina vrijednog više od milijardu američkih dolara, izjavio je u petak u Moskvi čelnik ruske savezne službe za kontrolu narkotika Viktor Ivanov

Operacija je provedena na području nedaleko od afganistanske granice s Pakistanom, rekao je Ivanov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamjenikom čelnika misije američkog veleposlanstva u Rusiji Ericom Rubinom, a prenose ruski mediji.

'Uništena su četiri laboratorija za proizvodnju droge. U tri se proizvodio heroin, a u jednom morfij', kazao je Ivanov. On je pohvalio zajedničke napore ruskih i američkih službi za borbu protiv narkotika i rekao je da je učinkovit rad rusko-američkog povjerenstva u području krijumčarenja droge dobar primjer učvršćivanja odnosa dviju zemalja.

Također je pohvalio rezultate operacije rekavši da je ta istraga 'vrlo konkretan primjer prave suradnje. Sami ne bismo uspjeli'. Međutim, Ivanov je priznao da se 'širi infrastruktura narkotika u Afganistanu'. Po njegovim riječima, broj laboratorija za proizvodnju droge u zemlji porastao je za gotovo 2,5 puta u posljednje dvije godine, sa 175 u 2008. na 425 u 2010.

Oko 90 posto heroina koji se konzumira u Rusiji dolazi iz Afganistana preko Tadžikistana i Uzbekistana.