MEDIJSKE PRETUMBACIJE

'Oslobođenje' preuzelo tjednik 'Dani'

28.10.2010 u 22:53

Bionic
Reading

Dosadašnji vlasnik uglednog sarajevskog tjednika 'Dani' Senad Pećanin potvrdio je u četvrtak kako je svoj list prodao novinskoj kući 'Oslobođenje' koja će od idućeg tjedna taj list početi objavljivati uz novi redakcijski sastav i opremu

'Opće stanje u današnjoj državi Bosni i Hercegovini, iznimni napori održavanja u njoj magazina poput 'Dana' a uz osobne razloge... doveli su do moje odluke da prihvatim ponudu najuglednije novinske kuće u BiH.

Tako će već od narednog broja sarajevsko 'Oslobođenje' biti novi izdavač 'Dana', napisao je Pećanin u oproštajnom uvodniku svog tjednika koji se u četvrtak pojavio u prodaji.

Izrazio je nadu kako će 'Oslobođenje' uz potporu onih koji ostaju u redakciji 'Dana' taj tjednik "napraviti boljim nego što je ikada bio".

Objašnjavajući razloge koji su ga motivirali na prodaju lista, Pećanin je neizravno priznao kako je to njegov neuspjeh na tržištu tiskanih medija.

Tjednik 'Dani' Pećanin je pokrenuo u ratnom Sarajevu u rujnu 1992. godine. Tada se oko njega okupila malobrojna redakcijska ekipa koju su, među ostalima činili Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Semezdin Mehmedinović, pokojni Karim Zaimović i sada već čuveni fotograf Milomir Kovačević-Strašni

Tjednik 'Dani' bio je među onima koji ni u ratu nisu dvojili treba li otvarati kontroverzne teme poput kriminala ili ratnih zločina za koje su odgovorne tadašnje bošnjačke vlasti pa je tako prvi objavio informacije o zločinima koje je nad građanima Sarajeva nebošnjačke nacionalnosti počinio jedan od zapovjednika obrane grada Mušan Topalović Caco

'Oslobođenje' koje je preuzelo 'Dane' u vlasništvu je industrije prehrambenih proizvoda MIMS, čiji su vlasnici otac i sin Mujo i Hilmo Selimović.

Sadašnja glavna urednica 'Oslobođenja' Vildana Selimbegović bila je dugogodišnja novinarka 'Dana'.