SRBIJA POVEĆALA NAGRADU

10 milijuna eura za informaciju o Mladiću

28.10.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Srbijanska će vlada povećati iznos nagrade za informaciju koja bi pomogla lociranju i uhićenju odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića s dosadašnjih milijun na deset milijuna eura, javljaju u četvrtak mediji u Beogradu

Nagrada bi, donese li vlada takvu odluku, bila isplaćena iz državnog proračuna, navode mediji.

Informacije o Mladiću, kako se ističe u novinskim napisima, treba dostaviti srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Novinska agencija Reuters objavila je da je Srbija, uz povećanje iznosa nagrade za Mladića, povećala i iznos nagrade za informacije o još jednom bjeguncu Goranu Hadžiću, i to na 500.000 eura.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid.

Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8.000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.

Mediji podsjećaju da je odluku o raspisivanju nagrade donijelo 2007. godine srbijansko Vijeće za nacionalnu sigurnost, na prijedlog akcijskog tima za okončanje suradnje s Haškim tribunalom, kao i da je američki State Department također raspisao nagradu za informaciju o Mladiću, u visini od pet milijuna dolara.