EMYR JONES PERRY

Novi Visoki predstavnik u BiH vjerojatno Britanac

12.02.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Britanski diplomat Emyr Jones Perry najvjerojatnije će biti novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, tvrdi u četvrtak Dnevni avaz pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu

SARAJEVO - Perry, bivši veleposlanik Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima, jedan je od pet kandidata za dužnost Visokog predstavnika u BiH a neimenovani izvori tvrde kako je on "najkredibilnija opcija" koju bi većina država Europske unije mogla prihvatiti.

Mediji su ranije nagađali kako bi novi Visoki predstavnik mogao biti Talijan navodeći pritom ime Renza Daviddija, sadašnjeg voditelja misije Europske unije na Kosovu.

Perry navodno, osim u europskim zemljama, uživa najveću potporu Sjedinjenih Država koje su važna članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) što bi moglo biti od presudnog značenja.

Za petak su u Bruxellesu najavljeni razgovori predstavnika europskih zemalja-članica PIC-a sa kandidatima za dužnost u Sarajevu, a nakon toga bit će obavljene i konzultacije sa državama-članicama tog tijela izvan EU.

EU, kako se tvrdi, planira najprije obaviti imenovanje osobe koja će biti njen posebni predstavnik u BiH (EUSR) a onda tu istu osobu predložiti i za Visokog predstavnika.

Takvu dvojnu ulogu imao je i slovački diplomat Miroslav Lajčak a plan međunarodne zajednice bio je postupno ugasiti Ured Visokog predstavnika (OHR) te zadržati ured EUSR-a sa znatno smanjenim ovlastima.

SAD za sada nije sklon zatvaranju OHR-a unatoč pritiscima država poput Rusije.

Američki veleposlanik u BiH Charles English u srijedu je potvrdio kako vlada njegove zemlje u načelu podupire zatvaranje OHR-a no smatra da za to još nije došlo vrijeme.

"Još nismo stigli do toga", kazao je English na jednoj tribini u Sarajevu.

Upozorio je ipak kako se političkim čelnicima u BiH neće dopustiti da "provociraju krizu" kako bi zadržali OHR no on neće biti zatvoren sve dok se ne ispune reformski ciljevi koje je pred vlasti BiH postavila Europska unija.

Veleposlanik English rekao je da će administracija predsjednika Baracka Obame biti "pouzdan partner" BiH.