JOŠ STRAHOTA

WikiLeaks objavljuje nove snimke američkih zločina

27.10.2010 u 16:48

Bionic
Reading

WikiLeaks nastavlja objavljivati materijale o zločinima američkih snaga u Iraku, pa je stavio u opticaj ekskluzivne snimke u emisiji 'Dispatches' britanske mreže Channel 4

Među emitiranim kadrovima, uz komentare bivšeg i sadašnjeg američkog predsjednika o ratu u Iraku, vidi se zgrada snimana iz helikoptera i čuje glas koji traži dozvolu za otvaranje vatre na pobunjenike koje se na ekranu ne vidi. Zatim se čuje odobrenje i posada helikoptera aktivira raketu tipa Hellfire u trenutku kada nenaoružani civil prolazi ispred zgrade. Civil nestaje u eksploziji.

U drugom se materijalu vidi bijelo vozilo koje ide cestom. Snima ga se iz helikoptera. Automobil staje. Izlazi nenaoružani čovjek s rukama u vis. Iz helikoptera se ispaljuju dvije rakete i u eksploziji nestaju čovjek i vozilo.

Spiker u emisiji navodi i slučaj kad se troje Iračana pokušalo predati posadi helikoptera. Pilot traži pravnu pomoć. Javlja se vojni odvjetnik koji pojašnjava da se Iračani ne mogu predati američkom helikopteru i da su ti ljudi 'valjani cilj'. Prema spikeru, pokošeni su rafalima iz helikoptera.

Prizori navedene emisije uključuju i scene zlostavljanja iračkih zatvorenika u vojnom zatvoru Abu Ghraib 2004.