Svijet IRAN SLAVI

Puni se reaktor nuklearne centrale Bushehr

  • Autor: Drago Pilsel
  • 26.10.2010 20:33:14
  • 26.10.2010 18:16:49

Iranski su stručnjaci danas započeli, po prvi puta u toj zemlji, puniti reaktor atomske centrale Bushehr koja će započeti rad kad sva 163 cilindra obogaćenog urana budu postavljena u reaktor

Predsjednik parlamentarne komisije za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove Alaedin Borujerdi kazao je da je to velika pobjeda Irana nad supersilama.

Dodao je da su se Njemačka, Francuska i Velika Britanija protivile davanju pomoći u sastavljanju centrifuge, ali ih danas imaju oko 8.000 (zahvaljujući Rusiji, op. a.), kazao je paralamentarac, a prenosi državna agencija Irna.

Podsjetimo, Teheran je započeo izgradnju centrale Bushehr sedamdesetih godina zahvaljujući pomoći Njemačke, ali je projekt prekinut kad je pobijedila islamska revolucija, koja je srušila posljednjeg perzijskog Saha, Mohamada Reza Pahlevija. Poslovi su ponovno pokrenuti uz pomoć Rusije prije deset godina.

Ali Akbar Salehi, čelnik Nacionalne agencija za nuklearnu energiju, tvrdi da će centrala početi proizvodnju električne energije koncem ove ili početkom iduće godine.

Veći dio međunarodne zajednice, sa SAD-om i Izraelom na čelu, smatra da Teheran ima tajni plan za proizvodnju nuklearnog oružja, što iranske vlasti demantiraju.

U veljači je Iran počeo obogaćivati uran na 20 posto, što je dovelo do uvođenja sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još