NAKON OSLOBAĐANJA POLITIČKIH ZATVORENIKA

Europsko smekšavanje stajališta prema Kubi?

25.10.2010 u 22:06

Bionic
Reading

Europska unija razmišlja o popuštanju u svom tvrdom stajalištu prema Kubi, pa je svoju šeficu diplomacije zadužila da prouči mogućnosti za poboljšanje veza s Castrovim režimom, nakon nedavnog oslobađanja političkih zatvorenika na otoku

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je da su je europski ministri vanjskih poslova na skupu u Luxembourgu 'ovlastili' da pokuša doznati od Kubanaca što misle o razvoju veza s EU-om.

'Imamo zajedničko stajalište (EU-a o Kubi) i to je okvir unutar kojega ćemo sada razmišljati što nam je činiti', istaknula je.

To 'zajedničko stajalište' priječi normalizaciju odnosa s komunističkim otokom ne popravi li se stanje ljudskih prava i ne bude li napretka demokracije na terenu. Dijalog postoji od 2008., ali je vrlo ograničen.

Ashton kani objaviti izvješće o svojim nastojanjima u prosincu, u prigodi sjednice europskih ministara vanjskih poslova, po diplomatskom izvoru.

EU bi, primjerice, mogao ispitati mogućnost pregovaranja o bilateralnom ugovoru s Kubom. Susreti s kubanskim vlastima trebali bi se održati idućih tjedana na "različitim razinama", dodaje se iz istog izvora.

Odluka o smekšavanju stajališta prema Kubi donijeta je u ponedjeljak, unatoč otporu nekih zemalja, uglavnom iz istočne Europe koje su do pada željeznog zastora živjele pod komunističkim jarmom i koje posebno zaziru od Castrova režima.