ZAJEDNIČKI POSLOVI

Tuerk iznenađen razgovorima o nadzoru neba

25.10.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji je u ponedjeljak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićom sudjelovao na Šestom svjetskom kongresu Internacionalne lige humanista (ILH) u Zagrebu, izrazio je iznenađenost mogućnošću zajedničkog nadzora zračnog prostora dviju država, dok je hrvatski predsjednik kazao da je to 'jedna od solucija za rješavanje problema'

'Suradnja je dobra stvar, ali moram reći da sam bio iznenađen kad sam čuo za to jer Slovenija već ima dogovor u okviru NATO-a za zaštitu zračnog prostora, tako da ne vidim u čemu bi bila potrebna kakva promjena. Vjerujem da će dvoje premijera pojasniti što su mislili i da će se o tim idejama još govoriti', rekao je Tuerk.

Za predsjednika Josipovića zajednički je nadzor zračnog prostora Slovenije i Hrvatske 'jedna od solucija za rješavanje problema koje imaju dvije države'.

O tome, kako je rekao, treba razgovarati s 'odgovarajućim tijelima'.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor u subotu su u Lovranskoj Dragi razgovarali i o mogućnosti zajedničkog nadzora zračnog prostora.

Na pitanje novinara zašto još nisu izmijenjene diplomatske note o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma, dvojica su predsjednika podijelila mišljenje da se radi o 'tehničkoj stvari'.

'To je pitanje vremena i tehnike', kazao je Josipović. Tuerk je dodao da je referendum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma prošao na ustavnom sudu i da je neizmjena diplomatskih nota stvar tehničke prirode.

Osvrnuo se i na pitanje Ljubljanske banke, kratko komentiravši da je 'postavljen okvir za rješavanje tog pitanja', a da su 'pojedinosti stvar dviju vlada'.

Što se tiče predstojećeg izvješća Europske unije o napretku, hrvatski predsjednik je izjavio da očekuje pozitivan ishod.

'Očekujem da će se prepoznati napredak', rekao je Josipović. Izvješće EU-a o napretku Hrvatske očekuje se za dva tjedna.

Dvojica predsjednika ocijenila su odnose dviju zemalja 'jako dobrim', koji se 'još poboljšavaju, ali da se i dalje mora raditi na 'stvaranju uvjeta za rješavanje konkretnih problema koji muče ljude'.

Predsjednici Josipović i Tuerk su na kongresu ILH-a Za djecu svijeta ranjenog djetinjstva proglašeni počasnim veleposlanicima mira za svoju ulogu u promicanju mira i zaštite dječjih prava.