MINISTARSTVO ZDRAVSTVA SRBIJE

14 Srba u RH oboljelo od legionarske bolesti

11.02.2009 u 17:59

Bionic
Reading

Na Svjetskom prvenstvu u rukometu u Hrvatskoj 14 državljana Srbije oboljelo je od legionarske bolesti, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva Srbije. Među oboljelima nisu srbijanski rukometaši

BEOGRAD - Neposredno nakon prvenstva objavljeno je da je legionarska bolest dijagnosticirana kod šest navijača - četvero Norvežana, jednog Danca i jednog Hrvata - koji su pratili utakmice u Poreču, piše Beta.

Odjel za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu Dr. Milan Jovanović-Batut potom je proveo aktivan epidemiološki nadzor nad svih 99 građana iz Srbije koji su bili na prvenstvu. Dijagnoza legionarske bolesti postavljena je kod 14 muškaraca. Svi oboljeli javili su se Institutu za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Jedan oboljeli danas je smješten u bolnicu zbog upale pluća, a ostalima, koji imaju blagu kliničku sliku (glavobolja, malaksalost, povišena tjelesna temperatura, suh kašalj i bolovi u mišićima) savjetovano je kućno liječenje.

U priopćenju se dodaje da je 89 državljana Srbije bilo smješteno u hotelima (Diamant, Laguna Molindrio i Parentium), a 10 u privatnim apartmanima. Od legionarske bolesti oboljeli su gosti sva tri hotela, a nema oboljelih među onima koji su bili u privatnom smještaju. Svi oboljeli koristili su bazen i fitnes-centar u hotelu Diamant, piše Beta.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi duže od godinu dana. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji). Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest se liječi antibioticima.