Svijet PROSVJEDI ĆE SE NASTAVITI

Francuski senat prihvatio spornu reformu

Francuski senat prihvatio je u petak nepopularnu reformu mirovinskog sustava, no sindikati koji se protive podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu najavili su da će nastaviti borbu.

Zakonski prijedlog o reformi, za koji se izjasnilo 177, a usprotivila 153 senatora, predviđa da Francuzi rade dvije godine više za svoje mirovine. Prihvaćanje u senatu znači da bi taj prijedlog trebao brzo postati zakon nakon potpisa zajedničkog parlamentarnog i ustavnog vijeća na konačan tekst.

"Nećemo ostati velik narod držeći se simbola prošlosti", rekao je Eric Woerth, ministar rada zadužen za donošenje reforme, u govoru u senatu prije glasovanja.

Šest glavnih francuskih sindikata pozvalo je na još dva dana prosvjeda 28. listopada i 6. studenog, pokazujući svoju odlučnost da nastave borbu protiv reforme.

"Prosvjedi se na zaustavljaju, samo se razilazimo u mišljenju kako nastaviti", rekao je za radio RMC Jean-Claude Mailly, čelnik radikalnijeg sindikata Force Ouvriere.

"Mi još mislimo da demonstracije nisu dovoljne... Moramo pojačati..., treba nam jak dan štrajkova u javnom i privatnom sektoru", rekao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još