IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

BIH: Otkup dana u zatvoru 50 eura na rate

22.10.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u protekla je dva mjeseca neočekivano povećan prihodom od 29 tisuća eura koliko je pet osoba, osuđenih za različita kaznena djela, platilo da bi bili pušteni iz zatvora prije isteka izrečene kazne, a preračunato dan manje zatvora u BiH stoji 50 eura

Rezultat je to izmjena Kaznenog zakona Federacije BiH koje su stupile na snagu krajem srpnja.

Tim je izmjenama osuđenicima kojima je preostalo manje od godine dana zatvora do izdržavanja cjelokupne kazne omogućeno da preostale uzničke dane 'otkupe' od države i provedu ih na slobodi.

Država je pak pokazala dodatnu benevolentnost time što im je dala mogućnost 'otkupninu' platiti i u ratama, no sve moraju izmiriti u razdoblju od trideset dana.

Ukoliko se odluče na takav korak od osuđenika se očekuje da državi plate stotinu konvertibilnih maraka (50 eura) za svaki dan kojega bi proveli u nekom od pretrpanih i po lošim uvjetima poznatih bosanskih zatvora.

Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Saihović potvrdio je kako je ovakvu povlasticu za sada iskoristilo pet osuđenika.

'Jedan od te petorice platio je čak osamnaest tisuća KM (devet tisuća eura) kako bi pola godine ranije izašao iz zatvora', kazao je Salihović kako ga u petak citira 'Dnevni avaz'.

Predsjednik sarajevskog općinskog suda drži kako je ovo važno i za državu jer ona u svojim zatvorima ionako nema mjesta za brojne osuđenike koji moraju čekati red kako bi izdržali kaznu.

To je i razlog zbog kojega 357 osoba pravomoćno osuđenih za različita kaznena djela i dalje slobodno šeće.

'Opasnije je da slobodno šeće onaj tko je osuđen, a još nije bio u zatvoru nego netko tko je odležao pet godina, a ostala mu je još godina', kaže Salihović izražavajući istodobno nadu kako će se nova vlast u BiH 'više pozabaviti proširivanjem zatvorskih kapaciteta'.