NADOPUNJAVANJE I POVJERENJE

Wulff vrlo zadovoljan posjetom Turskoj

22.10.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Christian Wulff, koji upravo završava svoj petodnevni posjet Turskoj, u petak je svoj boravak u toj zemlji ocijenio "iznimno pozitivnim", izvješćuje njemačka agencija dpa

'U svakom sam trenutku osjećao povjerenje druge strane prema Njemačkoj', rekao je Wulff. Ovo je prvi posjet jednog njemačkog predsjednika Turskoj u posljednjih desetak godina koji je pao u vrijeme žučnih rasprava u Njemačkoj o mjestu etničkih manjina u društvu. Upravo Turci čine najveću etničku manjinu u Njemačkoj.

Predsjednik se u petak ujutro sastao sa Bartolomejem I., ekumenskim carigradskim patrijarhom i pozvao na pojačana jamstva za vjerske slobode manjina u Turskoj.

Dan ranije je na večeri sa svojim kolegom Abdullahom Gullom potvrdio potporu Njemačke ulasku Turske u Europsku uniju (EU).

'Možemo se nadopunjavati na mnogo načina i surađivati na rješavanju problema na Bliskom istoku, Kavkazu i Balkanu', kazao je Wulff.

Prije povratka u Njemačku sudjelovat će na svečanosti posvećenoj njemačko-turskom sveučilištu koje će biti izgrađeno u Istanbulu.