REFERENDUM O DOPU

Kalifornija odlučuje o legalizaciji marihuane

22.10.2010 u 13:13

Bionic
Reading

U najboljoj tradiciji svjetske avangarde, stanovnici Kalifornije će 2. studenog izaći na referendum da bi se izjasnili žele li legalizaciju marihuane

Vlasti, naime, misle da je jedini pravi način zaustavljanja ilegalne trgovine – legalizacija 'trave'.

Oponenti pak smatraju da bi legalizacija stvorila kaos u svijetu zbog prevelikog broja zemalja u kojima je sadnja, prodaja i upotreba marihuane kažnjiva.

Za neke, poput Yami Bolaños, marihuana ne predstavlja nikakav problem, dapače. Njoj je pomogla da se bori protiv bolova dok se liječila od raka, a sada je prodaje u malom dućanu Pure Life Alternative u Los Angelesu, gdje ima preparate s nazivima kao što su Čisti život Hash, L.A. Confidential ili Woody Harrelson, u čast glumca koji ju je toliko promovirao.

Od 1996, kada je u Kaliforniji odobreno korištenje marihuane u medicinske svrhe, povećao se broj takvih dućana. Ima ih oko 400 u Los Angelesu i preko 1.000 u cijeloj državi.

Riječ je o poslu koji stvara dobit od oko milijardu dolara godišnje i koji pokreće druge grane ekonomije. Prema službenim statistikama u SAD-u, posao vezan uz marihuanu donosi zaradu od oko 30 milijardi dolara. Pobornici legalizacije tvrde da će deset posto toga ići Kaliforniji s obzirom na sadašnju cijenu (300 dolara za 28 grama 'trave' u dućanima s dozvolom, a oko 40 dolara na ulici), a ankete govore da će referendum uspjeti. 'Marihuana je zlato budućnosti', tvrdi Clifford Schaffer, urednik internetske stranice marijuanabusinessnews.com.

Guverner Schwarzenegger je već dosta učinio za ublažavanje restrikcija, jer je kaznu za ilegalno posjedovanje smanjio na visinu obične svote za prekršaj u prometu – 100 dolara.

Washington predviđa kaos u zemlji, posebno za administraciju Baracka Obame koja upozorava na nelogičnost da će se u San Diegu na jugu Kalifornije slobodno prodavati, a samo nekoliko kilometara dalje, preko granice s Meksikom, ljudi će se i dalje ubijati u borbama za kontrolu tržišta marihuane.