Svijet ZA VLADAVINE BILLA CLINTONA

Šifre za nuklearni napad 'nestale na nekoliko mjeseci'

Supertajne šifre koje američkom predsjedniku omogućavaju pokretanje nuklearnog udara nestale su 'na nekoliko mjeseci' dok je u Bijeloj kući sjedio Bill Clinton, otkriva u svojim memoarima bivši načelnik glavnog stožera Hugh Shelton

Šifre za pokretanje nuklearnog napada, kolokvijalno poznate kao 'kolačić', uvijek bi trebale biti nadohvat ruke predsjedniku i pod zaštitom jednog od njegovih pomoćnika.

'U jednom trenutku tijekom razdoblja Clintonove administracije šifre su nestale na nekoliko mjeseci i sve do danas, koliko ja znam, to se nije otkrilo', piše Shelton u upravo objavljenim memoarima 'Bez oklijevanja: Odiseja američkog ratnika'.

Clintonov pomoćnik je izgubio šifre 2000, a kada je kolega iz Pentagona došao u Bijelu kuću da potvrdi šifre, što je dio mjesečne rutinske procedure, taj ga je pomoćnik grubo odbio i kazao da šifre ima Clinton, ali da je zauzet zbog važnog sastanka, objašnjava umirovljeni general.

'Ta je komedija zabune trajala, siguran sam da Clinton to nije znao, sve dok nije bilo vrijeme za zamjenu šifri, što se radi svaka četiri mjeseca', kazao je Shelton. Kada je on sam za to doznao odjurio je tadašnjem ministru obrane i rekao: 'Nećeš ovo vjerovati.'

Ispostavilo se da digitalna kartica sa šiframa za nuklearni napad nikada nije bila kod Clintona. Nakon te epizode promijenjena je procedura, a bojazan da će se šifre pojaviti na nekoj naslovnici nije se ostvarila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još