IZBORI ZA AMERIČKI KONGRES

Republikanci u velikoj prednosti

21.10.2010 u 20:56

Bionic
Reading

Sve najavljuje veliku pobjedu oporbenih republikanaca na izborima za Kongres u SAD-u za 12 dana, potvrdilo je istraživanje AP-GfK među vjerojatnim glasačima u kojem su republikanci po gotovo svim mjerilima ispred demokrata predsjednika Baracka Obame, prenosi u četvrtak televizijska mreža CBS News

U završnoj anketi prije izbora vjerojatni glasači kažu da će oporbena Republikanska stranka bolje od demokrata upravljati gospodarstvom, ostvarati radna mjesta i voditi vladu. Većina također smatra da zemlja ide u pogrešnome smjeru. Više od polovice ne odobrava Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti, a još je manja potpora radu Kongresa koji nadziru demokrati.

Nijedna stranka nije popularna, ali vjerojatni glasači nešto pozitivnije gledaju na republikance nego na demokrate. Nešto više ih kaže da će glasovati za republikanskoga kandidata u svojem okrugu nego za demokrata, a većina misli da će republikanci od demokrata preuzeti nadzor nad Kongresom.

Ispitivanje je pokazalo da je biračko tijelo krajnje pesimistično, poglavito zbog stanja u gospodarstvu, rastrošne države i rasta javnoga duga te zbog nezaposlenosti od gotovo 10 posto, pa Obaminim demokratima ostaje malo vremena da pokušaju promijeniti raspoloženje.

Obama i potpredsjednik Joe Biden posljednjih dana većinu vremena provode na predizbornim skupovima demokrata diljem SAD-a, a stranačke kandidate snažno podupire i bivši predsjednik Bill Clinton, koji je u posljednja tri tjedna sudjelovao na 95 predizbornih skupova za 65 kandidata. Loši rezultati demokrata na izborima 2. studenoga mogu imati velike posljedice na provedbu Obamine politike u iduće dvije godine i oblikovati njegovu izbornu kampanju za 2012.

Vjerojatni glasači gotovo jednodušno kažu da su frustrirani i razočarani politikom. Većina ih kaže da su ogorčeni, a više od polovice ih je ljuto na izabrane dužnosnike. Još jedan zabrinjavajući znak za demokrate jest da su žene sada prilično ravnomjerno podijeljene između dviju stranaka, s 49 posto koje daju prednost demokratima i 45 posto republikancima. Godine 2006. demokrati su osvojili većinu u Kongresu zahvaljujući 55 posto ženskih glasova, prema 43 posto glasova za republikance.

Muškarci, koji su obično skloniji republikancima, ove ih godine još uvjerljivije favoriziraju. Istraživanje među vjerojatnim glasačima pokazalo je da ih 50 posto kaže da će poduprijeti republikanskoga kandidata u svojem okrugu, a 43 posto kaže da će poduprijeti demokrata.

Čak 61 posto ispitanika očekuje da će republikanci osvojiti većinu, a 33 posto ih misli da će demokrati zadržati nadzor u Kongresu. Ukupno 49 posto vjerojatnih birača želi da njihovi zastupnici budu ponovno izabrani, a 44 posto ih želi promijeniti.

Većina od 54 posto ne odobrava Obamin rad, a 45 posto ih odobrava. Samo 20 posto misli da Kongres dobro radi svoj posao. Ukupno 59 posto misli da zemlja ide u krivome smjeru, a 39 posto da ide u pravome smjeru.

Pozitivno mišljenje o republikancima ima 52 posto ispitanika, a o Demokratskoj stranci 44 posto. Republikanci su dobili više ocjene vjerojatnih birača nego demokrati za upravljanje gospodarstvom, poreze, deficit, stvaranje novih radnih mjesta, imigraciju i nacionalnu sigurnost te za vođenje savezne vlade. Ispitanici su ravnomjerno podijeljeni kad je riječ o tome koja bi stranka bolje rješavala pitanja zdravstvene zaštite i socijalne sigurnosti.

Oko polovice vjerojatnih glasača vjeruje da bi republikanci donijeli potrebne promjene i poboljšali stanje u gospodarstvu kada bi imali većinu u Predstavničkom domu ili Senatu, ili u oba doma.

Anketu je od 13. do 18. listopada provela agencija za ispitivanje javnosti 'GfK Roper Public Affairs' na nacionalnom uzorku od 1501 odrasle osobe, uključujući i 846 odraslih osoba klasificiranih kao vjerojatni glasači na izborima 2. studenoga. Mogućnost pogreške na ispitanom uzorku je plus ili minus 3,3 posto za sve odrasle osobe i 4,4 posto za vjerojatne birače.