POLITIČKA PREVIRANJA U NJEMAČKOJ

Proračun unio razdor u koaliciju Angele Merkel

21.10.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel ponovno je u četvrtak pokazala razilaženja u stajalištima a kancelarka se našla izložena kritikama zbog sporazuma o novim pravilima Europske unije dogovorenim s Francuskom ranije ovoga tjedna

Demokršćanka Merkel izjavila je da njezin dogovor s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o odustajanju od njemačkog zahtjeva za automatskim sankcijama za kršenje proračunske discipline u eurozoni uz zajedničko preuzimanje obveze izmjena sporazuma EU-a održava 'zajedničko stajalište njemačke vlade'.

U četvrtak se, međutim, ministar vanjskih poslova Guido Wetserwelle, čelnik FDP-a, koalicijskog partnera kancelarkina CDU-a, ogradio od dogovora sklopljenog u francuskom Deauvilleu.

'Ključno ja da se sankcije ne podvrgnu političkom oportunizmu', rekao je Westerwelle i pozvao da se ustraje na proračunskim pravilima u EU-a koja pokazuju 'autoritet i nepopustljivost'.

On je posebice napao kancelarkin iznenađujući zaokret nakon što je ona tražila velikim dijelom automatizirani mehanizam donošenja sankcija koji bi 'depolitizirao taj proces'. Odgovarajuće na Westerwelleov prikriveni napad Merkel je rekla da su se oboje 'potpuno' složili s prijedlozima da se u početku uvedu sankcije bez mijenjanja EU sporazuma te na dugoročnom ustrajanju na izmjenama sporazuma.

'Dijelimo mišljenje da trebamo dobiti jasan mandat za razradu promjena sporazuma do početka iduće godine kako bi ih države mogle provesti do 2013. godine', rekla je kancelarka.
Mehanizam pomoći članicama eurozone s rastućim proračunskim deficitima ističe 2013. godine.