NOVA KRIZA

Prosvjedi u Napulju zbog novih odlagališta smeća

21.10.2010 u 16:42

Bionic
Reading

Prosvjednici u Napulju u četvrtak ujutro bacali su pirotehnička sredstva i kamenje te zapalili policijski automobil zbog novog odlagališta smeća koje bi trebalo ublažiti novu napuljsku krizu oko zbrinjavanja otpada

Policija je suzavcem rastjerala nekoliko stotina prosvjednika u blizini pogona za obradu smeća u Terzignu i nakratko privela dvije osobe. Policija je početkom tjedna uhitila nekoliko osoba no napetosti su u trećem po veličini talijanskom gradu ponovno eskalirale u četvrtak a, kako su izvijestile agencije, prosvjednici su palicama razbijali izloge prodavaonica.

Prosvjedi su tek posljednja epizoda kroničnog skandala povezanog s odvozom smeća u regiji a zbog čega se sve češće čuju pozivi vladi premijera Silvija Berlusconija da nešto poduzme.

Kao i u prošlosti, sadašnji val prosvjeda usmjeren je protiv postojećih ili predloženih novih odlagališta smeća jer se stanovnici boje kontaminacije zbog nereguliranog odlaganja toksičnog otpada. Predsjednik regije Kampanija Stefano Caldoro je izjavio da prosvjedi neće zaustaviti izgradnje novih odlagališta smeća.

'Današnji strahovi postoje zbog nezakonitih postupanja u prošlosti kada su se sve vrste opasnog otpada bacale na odlagališta. No sada govorimo o odlagalištima koja će se strogo provjeravati, kakva postoje u ostatku Italije i u Europi', rekla je Caldoro.