Svijet ODLUKA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Rusiji kazna zbog zabrane gay parada u Moskvi

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio da je novčano kaznio Rusiju zbog zabrana homoseksualnih parada u Moskvi što predstavlja veliku pobjedu za marginaliziranu rusku gay zajednicu

Aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev na tom je sudu podnio tri tužbe u kojima tvrdi da je Rusija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima koju je potpisala kao članica Vijeća Europe.

Sud u Strasbourgu presudio je da je Rusija uskratila pravo na okupljanja diskriminirajući na temelju seksualnog opredjeljenja. Sud je naložio Rusiji da Aleksejevu isplati 41.090 eura za nanesenu štetu i sudske troškove.

Ruske su vlasti godinama uskraćivale dozvolu homoseksualnoj zajednici za javno okupljanje obrazlažući te odluke vjerojatnom nasilnom reakcijom u zemlji gdje su predrasude prema homoseksualcima duboko ukorijenjene.

'Sam rizik da bi demonstracije izazvale nemir nije dovoljan da opravda zabranu', rekao je sud u izjavi. 'To je ozbiljan udarac ruskoj homofobiji po svim točkama', ocijenio je Aleksejev u izjavi nakon objave presude.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još