OPASNO SUSJEDSTVO

SAD prodaje Saudijskoj Arabiji oružje za 60 milijardi

20.10.2010 u 22:53

Bionic
Reading

Obamina administracija objavila je u srijedu da planira prodaju do 60 milijardi dolara vrijednih borbenih zrakoplova i helikoptera Saudijskoj Arabiji, što je jedna od najvećih pojedinačnih prodaja američkog oružja.

State Department i Pentagon obavijestili su zastupnike u Kongresu da će prodaja u sljedećih 15 do 20 godina obuhvatiti 84 borbena zrakoplova F-15, 70 helikoptera Apache, 72 helikoptera Black Hawk te široku lepezu raketa, bombi, bacača, radara i druge opreme.

Pomoćnik državne tajnice za politička i vojna pitanja, Andrew Shapiro rekao je na brifingu za novinare u State Departmentu da se prodajom šalje snažna poruka predanosti SAD-a svojim partnerima na Bliskom istoku.

"To će poboljšati sposobnost odvraćanja i obrane Saudijske Arabije od prijetnji prema njezinim granicama i njezinoj naftnoj infrastrukturi, što je od ključne važnosti za naše ekonomske interese", rekao je on.

Shapiro je kazao kako prodaja oružja nije isključivo usmjerena na suprotstavljanje Iranu, no nekoliko je puta naglasio da je Saudijska Arabija u "opasnom susjedstvu".

Kongres može u idućih 30 dana blokirati sporazum, a Shapiro je rekao da ne očekuje puno protivljenja zastupnika, jer su s njima obavljene prethodne konzultacije.

Također je kazao kako ne očekuje protivljenje Izraela, jer SAD smatra da prodaja tog oružja Saudijskoj Arabiji neće smanjiti izraelsku vojnu premoć u regiji.