Svijet POKUŠAJ SPASA

Zapatero obnavlja španjolsku vladu

  • Autor: Drago Pilsel
  • 20.10.2010 18:46:46
  • 20.10.2010 17:53:46

Pritisnut svojom socijalističkom strankom (PSOE), ali i pokazateljima raspoloženja javnog mnijenja koji nisu baš idilični, dapače, sve upućuje na to da bi socijalisti trebali izgubiti vlast, španjolski se premijer odlučio na velike promjene u vladi. Tolike da od onih koji su s njim krenuli 2004. više nema nikoga

Premijer José Luis Rodríguez Zapatero pokušava odaslati jasnu poruku svojim glasačima, umornima od recesije, pa se zahvalio starim kadrovima, kao što je prilično uspješni (riješio je oslobađanje kubanskih političkih zatvorenika, naprimjer) ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos.

U nenajavljenom manevru, Zapatero mijenja čak šest ministara i ministrica te ukida dva ministarstva (za jednakost spolova i mogućnosti te za stanovanje). Ali, to se jasno vidi, jača unutarnju političku situaciju kako bi mogao, uz ekonomski program, dovesti do kraja najveći politički izazov: likvidaciju baskijske terorističke grupacije ETA.

Alfredo Pérez Rubalcalba
, koji postaje potpredsjednik vlade, i Ramón Jáuregui, koji postaje koordinator vlade s rangom ministra, dva su prekaljena socijalistička kadra u borbi protiv ETA-e.

Ostali noviteti govore o pokušaju Zapatera da unese svježinu, bolju komunikaciju s mladima, stekne više simpatija među ženama (ministrica vanjskih poslova postaje Trinidad Jiménez, dosadašnja ministrica zdravstva, a raste i broj žena u vladi) te da nadoknadi veliki gubitak kao što je odlazak dosadašnjeg potpredsjednika Celestina Camachoa u katalonsku politiku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još