SKANDAL U ITALIJI

Uhićen Berlusconijev špijun

19.10.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Fabio Diani, iz financijske policije, uhićen je na sjeveru Italije, u Paviji, jer je oko tisuću puta upao u bazu podataka Ministarstva financija kako bi povjerljive podatke o sucima, poduzetnicima, novinarima i drugim 'neprijateljima' premijera Silvija Berlusconija dao tiskovinama u vlasništvu Il Cavalierea

Ako je nedostajala još koja farsa u povijesti Italiji, još koji skandal u režiji moćnoga premijera Silvija Berlusconija, onda je to saga oko špijuniranja njegovih oponenata.

Prema optužnom aktu suda u Milanu, policajac Diani je podatke koje je protupravno uzimao davao novinaru Giacomu Amadori iz tjednika Panorama, simbolu medijskog carstva Mondadori u vlasništvu Berlusconija.

Među špijuniranima se nalaze poznati novinar Marco Travaglio, koji često kritizira premijera, prositutka Patrizia d'Addario, koja je opisala Berlusconijeve orgije u palači Grazioli, te sudac Alberto Mesiano koji je prije par mjeseci osudio Fininvest, holding milanskoga milijardera.

Časnik iz Pavije je novinaru Amadoriju također dao informacije o uglednim članovima obitelj Agnelli, kao što je Marella Caracciolo, udovica Giovannija Agnellija, zatim Alaina Elkanna, oca Johna Elkanna, sadašnjeg predsjednika FIAT-a, itd. Pomoću tih podataka Amadori je sastavio, smatra sudac, dugi popis reportaža o sukobima među nasljednicima Agnellija.

Spominju se još i aktivist Beppe Grillo, lider stranke Italija vrijednosti, Antonio di Pietro i njegov stranački kolega Luigi de Magistris. Navodne provale u bazu podataka Ministarstva financija Fabio Diani je počinio između siječnja 2008, kada je okončana vlast premijera Romana Prodija, i listopada 2009.

Glavni urednik tjednika Panorama, Giorgio Mule, brani svog novinara i kaže da su sve informacije do kojih je došao list dobivene na 'transparentan način' te da nisu korištena 'nelegalna sredstva'. Amadori, kojega je sudac prozvao, ali ne i optužio, smatra se, ušao je i u kampanju koju Il Giornale (još jedan list kojim upravlja obitelj Berlusconi) vodi protiv Emmu Marcegaglija, predsjednika grupe Confindustria koja proziva Berlusconija za korupciju.

U međuvremenu, opozicija zahtijeva hitno pojavljivanje premijera u parlamentu kako bi pojasnio navode o milijunskim ulaganjima u nekretninama na fiskalnoj karipskoj oazi Antigua.